Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Lody maślankowo - malinowe

 

To zdecydowanie mój największy hit tego lata - lody na maślance z malinami. Są pyszne, lekko kwaskowe, z kawałkami owoców. Idealne na ciepłe dni!

Składniki:

  • Maślanka - 2 szklanki
  • Śmietana 18% - 1 szklanka
  • Maliny - 1 szklanka
  • Cukier - 3-4 łyżki (do smaku)

Te lody, w przeciwieństwie do lodów na śmietance kremówce są dość twarde, dlatego najlepiej sprawdzają się jako lody na patyku. Można zrobić je w specjalnej formie lub wlać do plastikowych kubeczków i wetknąć w nie patyczki.

Mieszamy maślankę, śmietanę i cukier. Ja mieszałam trzepaczką, ale można też łyżką. Dodajemy maliny podzielone na mniejsze kawałki. Lody wlewamy do foremki lub kubeczków, wkładamy patyczki. Mrozimy kilka godzin (u mnie mroziły się całą noc). Wyciągamy je kilka minut przed podaniem, aby łatwiej wyszły z formy.  

 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty