Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka ziemniaczana z pieczarkami


 Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i ogórkami wspaniale pasuje do grillowanych mięs. 

Składniki:

  • Ziemniaki - 1,5 kg po obraniu
  • Pieczarki - 0,5 kg
  • Cebula - 2szt duże
  • Ogórek kiszony - 6szt
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Sos:
  • Jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków i lubczyk suszony - po 1 łyżeczce
  • Pieprz, sól, papryka słodka i chilli do smaku

Obrane ziemniaki gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia i kroimy w plasterki grubości ok 1 - 1,5cm.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. Do wrzącej wody wkładamy pieczarki, gotujemy ok 5 minut. Dodajemy cebulę, gotujemy jeszcze 2 minuty. Całość odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Dodajemy do ziemniaków.
Ogórki kiszone kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy. Dodajemy do ziemniaków.
Składniki sosu mieszamy. Łączymy sos z warzywami. Sałatkę wstawiamy do lodówki - najlepsza jest zimna. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty