Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka ziemniaczana z pieczarkami


 Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i ogórkami wspaniale pasuje do grillowanych mięs. 

Składniki:

  • Ziemniaki - 1,5 kg po obraniu
  • Pieczarki - 0,5 kg
  • Cebula - 2szt duże
  • Ogórek kiszony - 6szt
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Sos:
  • Jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków i lubczyk suszony - po 1 łyżeczce
  • Pieprz, sól, papryka słodka i chilli do smaku

Obrane ziemniaki gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia i kroimy w plasterki grubości ok 1 - 1,5cm.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. Do wrzącej wody wkładamy pieczarki, gotujemy ok 5 minut. Dodajemy cebulę, gotujemy jeszcze 2 minuty. Całość odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Dodajemy do ziemniaków.
Ogórki kiszone kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy. Dodajemy do ziemniaków.
Składniki sosu mieszamy. Łączymy sos z warzywami. Sałatkę wstawiamy do lodówki - najlepsza jest zimna. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty