Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka ziemniaczana z pieczarkami


 Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i ogórkami wspaniale pasuje do grillowanych mięs. 

Składniki:

  • Ziemniaki - 1,5 kg po obraniu
  • Pieczarki - 0,5 kg
  • Cebula - 2szt duże
  • Ogórek kiszony - 6szt
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Sos:
  • Jogurt naturalny gęsty - 3 łyżki
  • Majonez - 2 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków i lubczyk suszony - po 1 łyżeczce
  • Pieprz, sól, papryka słodka i chilli do smaku

Obrane ziemniaki gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia i kroimy w plasterki grubości ok 1 - 1,5cm.
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, cebulę kroimy w piórka. Do wrzącej wody wkładamy pieczarki, gotujemy ok 5 minut. Dodajemy cebulę, gotujemy jeszcze 2 minuty. Całość odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Dodajemy do ziemniaków.
Ogórki kiszone kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy. Dodajemy do ziemniaków.
Składniki sosu mieszamy. Łączymy sos z warzywami. Sałatkę wstawiamy do lodówki - najlepsza jest zimna. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty