Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Kotlety mielone z cukinią i jarmużem

Kotlety z dodatkiem cukinii są bardziej wilgotne i pyszne w smaku. To świetny sposób na przemycenie odrobiny warzyw w typowo mięsnym daniu. 

Składniki:

  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
  • Cukinia - 300g
  • Jarmuż - 10 liści
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 4 łyżki + do obtoczenia
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Pieprz, sól
  • Olej do smażenia

Jarmuż myjemy, wycinamy twarde włókno w każdego liścia. Kroimy na cienkie paseczki.

Cukinię obieramy, jeśli trzeba wycinamy środek. Ścinamy na tarce na grube wiórki. Posypujemy szczyptą soli i zostawiamy na kilka minut, aby wyciekła z niej woda. Mocno odciskamy.

Mieszamy mięso mielone, jarmuż, odciśniętą cukinię, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Zagniatamy przez kilka minut. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju, aż kotlety będą mocno przyrumienione. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i warzywami.  

 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty