Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Udka kurczaka pieczone z jabłkami

Udka pieczone z jabłkami, cynamonem i goździkami to idealne danie na niedzielny obiad. 

Składniki:

  • Udko z kurczaka - 3-4 sztuki
  • Jabłka - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Goździki - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Imbir - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 6 łyżek
  • Miód - 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, sól

Jabłka kroimy na ćwiartki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
Wszystkie przyprawy i miód mieszamy z olejem. Nacieramy kurczaka. W naczyniu żaroodpornym układamy udka, jabłka, cebulę i czosnek, zalewamy resztą oleju. Zamykamy naczynie.
Pieczemy w 180 stopniach przez 80 minut (długość pieczenia będzie zależeć od wielkości udek).

Podajemy z ryżem i surówką. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty