Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Udka kurczaka pieczone z jabłkami

Udka pieczone z jabłkami, cynamonem i goździkami to idealne danie na niedzielny obiad. 

Składniki:

  • Udko z kurczaka - 3-4 sztuki
  • Jabłka - 2szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Goździki - 1 łyżka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Imbir - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 6 łyżek
  • Miód - 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz, sól

Jabłka kroimy na ćwiartki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki.
Wszystkie przyprawy i miód mieszamy z olejem. Nacieramy kurczaka. W naczyniu żaroodpornym układamy udka, jabłka, cebulę i czosnek, zalewamy resztą oleju. Zamykamy naczynie.
Pieczemy w 180 stopniach przez 80 minut (długość pieczenia będzie zależeć od wielkości udek).

Podajemy z ryżem i surówką. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty