Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Deser z rabarbarem i nutą kardamonu
Puszysta masa z kaszy manny i kardamonu przekładana kwaskowym musem z rabarbaru. Lekki, pyszny deser - idealny na ciepłe dni.
Składniki na 4 porcje:
- Kasza manna - 60g
- Mleko - 500ml
- Cukier - 1 łyżka
-
Kardamon mielony - 1 łyżeczka
- Rabarbar - 300g
- Cukier - 2 łyżki
- Woda - 4 łyżki
Do mleka dodajemy kaszę, kardamon i 1 łyżkę cukru.
Mieszamy. Podgrzewamy, aż masa będzie gęsta, a kasza miękka. Odstawiamy
do ostudzenia. Najlepiej po lekkim przestudzeniu przykryć folią
spożywczą, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową włożyć do lodówki.
Kaszę możemy przygotować sporo wcześniej - nawet dzień przed podaniem
deseru.
Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki. Dodajemy wodę i cukier.
Gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki i zupełnie się
rozpadnie. Miksujemy blenderem. Studzimy, potem chowamy do lodówki.
Wracamy do kaszy. Zdejmujemy folię i miksujemy kaszę na wysokich obrotach. Masa powinna stać się puszysta i lekka.
Do przezroczystych naczyń wykładamy na zmianę masę z kaszy i mus rabarbarowy. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony.
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
wspaniały deser
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń