Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Deser z rabarbarem i nutą kardamonu

Puszysta masa z kaszy manny i kardamonu przekładana kwaskowym musem z rabarbaru. Lekki, pyszny deser - idealny na ciepłe dni. 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza manna - 60g
  • Mleko - 500ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Kardamon mielony - 1 łyżeczka 
  • Rabarbar - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Woda - 4 łyżki

Do mleka dodajemy kaszę, kardamon i 1 łyżkę cukru. Mieszamy. Podgrzewamy, aż masa będzie gęsta, a kasza miękka. Odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej po lekkim przestudzeniu przykryć folią spożywczą, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową włożyć do lodówki. Kaszę możemy przygotować sporo wcześniej - nawet dzień przed podaniem deseru.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki. Dodajemy wodę i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki i zupełnie się rozpadnie. Miksujemy blenderem. Studzimy, potem chowamy do lodówki.

Wracamy do kaszy. Zdejmujemy folię i miksujemy kaszę na wysokich obrotach. Masa powinna stać się puszysta i lekka.

Do przezroczystych naczyń wykładamy na zmianę masę z kaszy i mus rabarbarowy. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty