Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biszkopt z mirabelkami i matchą
Lekki, puszysty biszkopt z kwaśnymi mirabelkami i jogurtową masą herbacianą.
- Biszkopt na tortownicę 26cm:
- Mąka pszenna - 90g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Jajko - 4szt
- Cukier - 80g
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Owoce:
- Mirabelki - 700g (bez pestek 500g)
- Cukier - 3-4 łyżki
- Masa herbaciana:
- Galaretka cytrynowa - 1szt
- Jogurt naturalny gęsty - 180g
- Żelatyna - 1 łyżka
- Matcha - 1 łyżeczka + do obsypania
Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy.
Dodajemy przesiane mąki i cukier. Dokładanie mieszamy. Dodajemy pianę z
białek i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej folią. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Owoce:
Mirabelki obieramy z pestek, kroimy na ćwiartki. Wykładamy do garnka z
grubym dnem, dodajemy odrobinę wody i cukier. Dusimy pod przykryciem, aż
owoce się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy owoce, aby zredukować
nadmiar soku. Gdy owoce będą już gęste wykładamy je na ciasto.
Masa:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją, ale w 400ml wody. Od razu
dodajemy też dodatkową żelatynę. Odstawiamy na 5 minut. Dokładnie
mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i matchę. Mieszamy i po ochłodzeniu
do temperatury pokojowej, wkładamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy i
sprawdzamy gęstość. Gdy masa będzie dość gęsta, wykładamy ją na ciasto.
Schładzamy w lodówce całą noc. Przed podaniem posypujemy matchą -
najlepiej zrobić to przez bardzo gęste sitko.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz