Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Biszkopt z mirabelkami i matchą

 

Lekki, puszysty biszkopt z kwaśnymi mirabelkami i jogurtową masą herbacianą. 

  • Biszkopt na tortownicę 26cm:
  • Mąka pszenna - 90g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Jajko - 4szt
  • Cukier - 80g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Owoce:
  • Mirabelki - 700g (bez pestek 500g)
  • Cukier - 3-4 łyżki
  • Masa herbaciana:
  • Galaretka cytrynowa - 1szt
  • Jogurt naturalny gęsty - 180g
  • Żelatyna - 1 łyżka
  • Matcha - 1 łyżeczka + do obsypania

Biszkopt:
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej, kremowej masy. Dodajemy przesiane mąki i cukier. Dokładanie mieszamy. Dodajemy pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej folią. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Owoce:
Mirabelki obieramy z pestek, kroimy na ćwiartki. Wykładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy odrobinę wody i cukier. Dusimy pod przykryciem, aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy owoce, aby zredukować nadmiar soku. Gdy owoce będą już gęste wykładamy je na ciasto.

Masa:
Galaretkę robimy zgodnie z instrukcją, ale w 400ml wody. Od razu dodajemy też dodatkową żelatynę. Odstawiamy na 5 minut. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i matchę. Mieszamy i po ochłodzeniu do temperatury pokojowej, wkładamy do lodówki. Co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy gęstość. Gdy masa będzie dość gęsta, wykładamy ją na ciasto. Schładzamy w lodówce całą noc. Przed podaniem posypujemy matchą - najlepiej zrobić to przez bardzo gęste sitko.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty