Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa krem z cukinii i bobu


 Piękna i przepyszna gęsta zupa z sezonowych warzyw. Cukinia i bób świetnie współgrają smakowo. 

Składniki:

  • Cukinia - 1 duża
  • Bób - 400g
  • Bulion (mięsny lub warzywny) - 1l
  • Ziemniak - 1szt
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk suszony
  • Grzanki - np. z tego przepisu

Bób zalewamy wodą i gotujemy - od momentu wrzenia ok 15 minut jeśli jest świeży, starszy może gotować się dłużej. Po tym czasie przelewamy go zimną wodą i obieramy.

Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę, aby szybko się ugotował. Cukinię kroimy w dużą kostkę (może być razem ze skórką), cebulę kroimy na ćwiartki.

Do garnka wkładamy ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek, zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, powinno wystarczyć 15 minut. Dodajemy bób i przyprawy. Dokładanie miksujemy blenderem. Jeśli zupa jest za gęsta, możecie dodać odrobinę wody. Gotujemy razem jeszcze kilka minut. Podajemy z grzankami.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty