Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa krem z cukinii i bobu


 Piękna i przepyszna gęsta zupa z sezonowych warzyw. Cukinia i bób świetnie współgrają smakowo. 

Składniki:

  • Cukinia - 1 duża
  • Bób - 400g
  • Bulion (mięsny lub warzywny) - 1l
  • Ziemniak - 1szt
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk suszony
  • Grzanki - np. z tego przepisu

Bób zalewamy wodą i gotujemy - od momentu wrzenia ok 15 minut jeśli jest świeży, starszy może gotować się dłużej. Po tym czasie przelewamy go zimną wodą i obieramy.

Ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę, aby szybko się ugotował. Cukinię kroimy w dużą kostkę (może być razem ze skórką), cebulę kroimy na ćwiartki.

Do garnka wkładamy ziemniaki, cukinię, cebulę i czosnek, zalewamy bulionem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, powinno wystarczyć 15 minut. Dodajemy bób i przyprawy. Dokładanie miksujemy blenderem. Jeśli zupa jest za gęsta, możecie dodać odrobinę wody. Gotujemy razem jeszcze kilka minut. Podajemy z grzankami.  


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty