Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami

Pyszna pasta z tuńczyka. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. 

Składniki:

  • Tuńczyk w oleju - 1 puszka (170g)
  • Jajko - 1szt
  • Suszone pomidory - 3 plastry
  • Suszone pomidory w proszku - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka płaska


Jajko gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na ćwiartki. Dodajemy tuńczyka razem z olejem, pokrojone suszone pomidory i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pieprz, czarnuszkę i suszone pomidory w proszku. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy odrobiną proszku z suszonych pomidorów i czarnuszki. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty