Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pasta z tuńczyka z suszonymi pomidorami

Pyszna pasta z tuńczyka. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. 

Składniki:

  • Tuńczyk w oleju - 1 puszka (170g)
  • Jajko - 1szt
  • Suszone pomidory - 3 plastry
  • Suszone pomidory w proszku - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka płaska


Jajko gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy na ćwiartki. Dodajemy tuńczyka razem z olejem, pokrojone suszone pomidory i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pieprz, czarnuszkę i suszone pomidory w proszku. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy odrobiną proszku z suszonych pomidorów i czarnuszki. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty