Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Danie jednogarnkowe z kaszą gryczaną


 Kasza gryczana z mięsem mielonym, pieczarkami, pomidorami i cukinią. Zdrowe, szybkie i pyszne! 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza gryczana - 150g
  • Pomidory (u mnie limy) - 6szt
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Cukinia - 1 szt duża
  • Pieczarki - 10szt
  • Cebula - 3szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, sumak
  • Olej - 1 łyżka

Cukinię i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek i pieczarki w plasterki.

Na oleju smażymy cebulę i czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Teraz dodajemy cukinię, pomidory, pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie, a pomidory się rozpadną. Teraz dokładamy kaszę gryczaną i dusimy jeszcze 10 minut. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Podajemy na ciepło. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty