Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Danie jednogarnkowe z kaszą gryczaną


 Kasza gryczana z mięsem mielonym, pieczarkami, pomidorami i cukinią. Zdrowe, szybkie i pyszne! 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza gryczana - 150g
  • Pomidory (u mnie limy) - 6szt
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Cukinia - 1 szt duża
  • Pieczarki - 10szt
  • Cebula - 3szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, sumak
  • Olej - 1 łyżka

Cukinię i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek i pieczarki w plasterki.

Na oleju smażymy cebulę i czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Teraz dodajemy cukinię, pomidory, pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie, a pomidory się rozpadną. Teraz dokładamy kaszę gryczaną i dusimy jeszcze 10 minut. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Podajemy na ciepło. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty