Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Danie jednogarnkowe z kaszą gryczaną


 Kasza gryczana z mięsem mielonym, pieczarkami, pomidorami i cukinią. Zdrowe, szybkie i pyszne! 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza gryczana - 150g
  • Pomidory (u mnie limy) - 6szt
  • Mięso mielone wieprzowe - 500g
  • Cukinia - 1 szt duża
  • Pieczarki - 10szt
  • Cebula - 3szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, sumak
  • Olej - 1 łyżka

Cukinię i pomidory kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek i pieczarki w plasterki.

Na oleju smażymy cebulę i czosnek, aż się lekko zarumienią. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut. Teraz dodajemy cukinię, pomidory, pieczarki i dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie, a pomidory się rozpadną. Teraz dokładamy kaszę gryczaną i dusimy jeszcze 10 minut. Dodajemy koncentrat, sos sojowy i przyprawy. Dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut. Podajemy na ciepło. 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty