Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaron z pieczarkami i jajkiem

To jeden z moich ulubionych obiadów na szybko - makaron razowy z pieczarkami, jajkiem na twardo i groszkiem. 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki razowe - 200g
  • Pieczarki - 500g
  • Groszek zielony (może być mrożony) - 150g
  • Jajka - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Śmietana (12% lub 18%) - 150ml
  • Ser twardy tarty (parmezan lub grana padano) - 50g
  • Przyprawy mielone:
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka słodka i ostra

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w kostkę.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Smażymy na oleju kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy groszek i makaron, przyprawiamy, smażymy razem kolejne 2-3 minuty. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jajka, śmietanę i starty ser. Dokładanie mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Podajemy na ciepło. Danie po odgrzaniu następnego dnia tylko zyskuje na smaku!


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty