Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Makaron z pieczarkami i jajkiem

To jeden z moich ulubionych obiadów na szybko - makaron razowy z pieczarkami, jajkiem na twardo i groszkiem. 

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron świderki razowe - 200g
  • Pieczarki - 500g
  • Groszek zielony (może być mrożony) - 150g
  • Jajka - 4szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Śmietana (12% lub 18%) - 150ml
  • Ser twardy tarty (parmezan lub grana padano) - 50g
  • Przyprawy mielone:
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, papryka słodka i ostra

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w kostkę.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.

Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Smażymy na oleju kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy groszek i makaron, przyprawiamy, smażymy razem kolejne 2-3 minuty. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę jajka, śmietanę i starty ser. Dokładanie mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Podajemy na ciepło. Danie po odgrzaniu następnego dnia tylko zyskuje na smaku!


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty