Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Dorsz w warzywach - danie jednogarnkowe

Pyszne danie z ryżem, warzywami i filetem z dorsza. Szybkie, proste, smaczne i zdrowe!

Składniki na 4 porcje:

  • Dorsz filet - 500g
  • Ryż - 150g
  • Marchew - 600g
  • Pietruszka - 200g
  • Cukinia - 1 spora
  • Cebula - 1 duża
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Woda - 2 szklanki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra

Marchew, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka.

W garnku z grubym dnem na oleju smażymy warzywa ok 2 minuty. Dodajemy ryż, wodę, sos sojowy, koncentrat i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie miękki (ok 15 minut od zawrzenia wody). Ryż wciągnie wodę, danie będzie dość gęste. Teraz dodajemy filet z dorsza pokrojony na kawałki. Mieszamy delikatnie, aby ryba się bardzo nie połamała. Gotujemy jeszcze 10 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty