Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Dorsz w warzywach - danie jednogarnkowe

Pyszne danie z ryżem, warzywami i filetem z dorsza. Szybkie, proste, smaczne i zdrowe!

Składniki na 4 porcje:

  • Dorsz filet - 500g
  • Ryż - 150g
  • Marchew - 600g
  • Pietruszka - 200g
  • Cukinia - 1 spora
  • Cebula - 1 duża
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Woda - 2 szklanki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra

Marchew, pietruszkę i cukinię ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Cebulę kroimy w piórka.

W garnku z grubym dnem na oleju smażymy warzywa ok 2 minuty. Dodajemy ryż, wodę, sos sojowy, koncentrat i przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, aż ryż będzie miękki (ok 15 minut od zawrzenia wody). Ryż wciągnie wodę, danie będzie dość gęste. Teraz dodajemy filet z dorsza pokrojony na kawałki. Mieszamy delikatnie, aby ryba się bardzo nie połamała. Gotujemy jeszcze 10 minut, ewentualnie doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty