Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Pasta z bobu / a`la hummus z bobu

Bób w wersji orientalnej - w paście z sezamem i aromatycznymi przyprawami. Świetnie smakuje z pieczywem i świeżymi warzywami. 

Składniki:

  • Bób ugotowany - 200g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Tahini - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone - kumin, sumak, kolendra - po 1/4 łyżeczki
  • Czarnuszka do posypania

Bób, czosnek, olej, tahini i sok z cytryny miksujemy dokładnie blenderem na gładko. Jeśli masa jest za gęsta można dodać 1 łyżkę przegotowanej wody. Doprawiamy srirachą i mielonymi przyprawami. Przed podaniem posypujemy czarnuszką. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty