Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pasta z bobu / a`la hummus z bobu

Bób w wersji orientalnej - w paście z sezamem i aromatycznymi przyprawami. Świetnie smakuje z pieczywem i świeżymi warzywami. 

Składniki:

  • Bób ugotowany - 200g
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Tahini - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone - kumin, sumak, kolendra - po 1/4 łyżeczki
  • Czarnuszka do posypania

Bób, czosnek, olej, tahini i sok z cytryny miksujemy dokładnie blenderem na gładko. Jeśli masa jest za gęsta można dodać 1 łyżkę przegotowanej wody. Doprawiamy srirachą i mielonymi przyprawami. Przed podaniem posypujemy czarnuszką. 


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty