Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z klopsikami i halloumi

 

Lekka sałatka z pieczonymi klopsami z indyka, grillowanym halloumi i sosem jogurtowym. Świetny lekki obiad lub lunch. 

Składniki na 4 porcje:

  • Klopsiki:
  • Mięso mielone z indyka - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Przyprawy: pieprz i przyprawa do gyrosa
  • Ser grillowany:
  • Halloumi - 250g
  • Olej
  • Sałatka:
  • Sałata - kilka liści (u mnie mix sałat)
  • Pomidor - 2szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Cebula - 1szt
  • Sos:
  • Jogurt gęsty - 150g
  • Przyprawy suszone: czosnek granulowany, sól, papryka słodka, mięta

Składniki na klopsy mieszamy. Dokładnie zarabiamy, formujemy pulpeciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.

Pomidory, paprykę, cebulę i oliwki kroimy. Mieszamy z sałatą.
Jogurt mieszamy z przyprawami.

Ser halloumi kroimy plastry grubości ok 1cm. Smarujemy z obi stron cienką warstwą oleju. Grillujemy po 2 minuty z każdej strony.

Na talerzach układamy sałatkę, klopsy, halloumi i polewamy sosem. Podajemy z pieczywem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty