Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z klopsikami i halloumi

 

Lekka sałatka z pieczonymi klopsami z indyka, grillowanym halloumi i sosem jogurtowym. Świetny lekki obiad lub lunch. 

Składniki na 4 porcje:

  • Klopsiki:
  • Mięso mielone z indyka - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Jajko - 1szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Przyprawy: pieprz i przyprawa do gyrosa
  • Ser grillowany:
  • Halloumi - 250g
  • Olej
  • Sałatka:
  • Sałata - kilka liści (u mnie mix sałat)
  • Pomidor - 2szt
  • Papryka - 1/2 szt
  • Suszone pomidory - 4 plastry
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Cebula - 1szt
  • Sos:
  • Jogurt gęsty - 150g
  • Przyprawy suszone: czosnek granulowany, sól, papryka słodka, mięta

Składniki na klopsy mieszamy. Dokładnie zarabiamy, formujemy pulpeciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach 30 minut.

Pomidory, paprykę, cebulę i oliwki kroimy. Mieszamy z sałatą.
Jogurt mieszamy z przyprawami.

Ser halloumi kroimy plastry grubości ok 1cm. Smarujemy z obi stron cienką warstwą oleju. Grillujemy po 2 minuty z każdej strony.

Na talerzach układamy sałatkę, klopsy, halloumi i polewamy sosem. Podajemy z pieczywem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty