Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Sałatka z bobem i mozzarellą

Sałatka z bobem, mozzarellą, pomidorami i czosnkowymi grzankami to świetny pomysł na sezonowe śniadanie. 

Składniki:

  • Bób - 250g
  • Pomidory suszone - 4 plastry
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Mozzarella - 150g (u mnie mozzarelle mini)
  • Oliwki czarne - 12szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos włoski - gotowa mieszanka przypraw - 1 łyżeczka
  • Grzanki - 2 garście z tego przepisu

Bób zalewamy wodą i gotujemy - od momentu wrzenia 15 minut, jeśli nadal jest twardy dodajemy jeszcze 5 minut. Bób przelewamy zimną wodą i obieramy.

Pomidory suszone i oliwki kroimy w plasterki. Pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Mozzarelle mini kroimy na pół (jeśli macie dużą kulkę, pokrójcie na plastry). Olej mieszamy z przyprawą włoską. Warzywa mieszamy z sosem. Grzanki możemy dodać od razu lub przed samym podaniem. Sałatkę wkładamy do lodówki - najlepsza jest zimna. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty