Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z bobem i mozzarellą

Sałatka z bobem, mozzarellą, pomidorami i czosnkowymi grzankami to świetny pomysł na sezonowe śniadanie. 

Składniki:

  • Bób - 250g
  • Pomidory suszone - 4 plastry
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Mozzarella - 150g (u mnie mozzarelle mini)
  • Oliwki czarne - 12szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos włoski - gotowa mieszanka przypraw - 1 łyżeczka
  • Grzanki - 2 garście z tego przepisu

Bób zalewamy wodą i gotujemy - od momentu wrzenia 15 minut, jeśli nadal jest twardy dodajemy jeszcze 5 minut. Bób przelewamy zimną wodą i obieramy.

Pomidory suszone i oliwki kroimy w plasterki. Pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Mozzarelle mini kroimy na pół (jeśli macie dużą kulkę, pokrójcie na plastry). Olej mieszamy z przyprawą włoską. Warzywa mieszamy z sosem. Grzanki możemy dodać od razu lub przed samym podaniem. Sałatkę wkładamy do lodówki - najlepsza jest zimna. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty