Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z bobem i mozzarellą

Sałatka z bobem, mozzarellą, pomidorami i czosnkowymi grzankami to świetny pomysł na sezonowe śniadanie. 

Składniki:

  • Bób - 250g
  • Pomidory suszone - 4 plastry
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Mozzarella - 150g (u mnie mozzarelle mini)
  • Oliwki czarne - 12szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos włoski - gotowa mieszanka przypraw - 1 łyżeczka
  • Grzanki - 2 garście z tego przepisu

Bób zalewamy wodą i gotujemy - od momentu wrzenia 15 minut, jeśli nadal jest twardy dodajemy jeszcze 5 minut. Bób przelewamy zimną wodą i obieramy.

Pomidory suszone i oliwki kroimy w plasterki. Pomidory koktajlowe przecinamy na pół. Mozzarelle mini kroimy na pół (jeśli macie dużą kulkę, pokrójcie na plastry). Olej mieszamy z przyprawą włoską. Warzywa mieszamy z sosem. Grzanki możemy dodać od razu lub przed samym podaniem. Sałatkę wkładamy do lodówki - najlepsza jest zimna. 


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty