Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Błyskawiczna tarta francuska ze szparagami i parmigiano reggiano

Tarta z ciasta francuskiego z chrupiącymi szparagami, serem parmigiano reggiano i boczkiem. Bardzo prosta w wykonaniu, a wygląda i smakuje znakomicie. Składniki: Ciasto francuskie - 1szt Szparagi zielone - 1 pęczek Farsz: Boczek wędzony - 100g Jajko - 3szt Suszone pomidory kostka (nie z oleju) - 2 łyżki Śmietana 12% lub jogurt naturalny - 200g Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki Pieprz i sól Parmigiano reggiano - 100g  Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni, bez dodatku tłuszczu, aż wytopi się i będzie chrupiący. Studzimy, Jajka mieszamy ze śmietaną, gałką, solą, pieprzem, boczkiem, suszonymi pomidorami i serem parmigiano reggiano.  Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Wrzucamy do wrzątku na około 3-4 minuty. Najlepiej gotować w pionie, aby główki wystawały z wody, ale można oczywiście w zwykłym garnku.  Na blasze rozwijamy ciasto francuskie. Boki ze wszystkich stron zawijamy, tworząc wyższy rant. Wylewamy masę jajeczną i układamy szparagi.  Pieczemy w 200 stopniach przez oko

Ciasteczka cebulowe z makiem i ziołami


Kruche wytrawne ciasteczka z cebulą, makiem, tymiankiem i rozmarynem. To świetna przegryzka do piwa i imprezowa przekąska. 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 320g
  • Cebula - 200g (już obranej)
  • Mak - 60g
  • Jajko - 2szt
  • Oliwa - 150ml
  • Tymianek - 4 gałązki, rozmaryn - 1 gałązka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Zioła obieramy z gałązek, liście tymianku mogą zostać w całości, liście rozmarynu siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się trochę sypkie, ale nie przejmujcie się, po upieczeniu będzie dobre. Z ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy ciasteczka o średnicy ok 5 cm i grubości ok 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ta porcja ciasta zmieściła mi się na 1 blasze - ciasta można układać gęsto bo nie rosną.

Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut + 10 minut z termoobiegiem.
Ciasteczka zostawiamy do wystudzenia - najlepsze są po kilku godzinach.

 

 

Komentarze

  1. Pierwszy raz spotkałam się z przepisem na ciasteczka z SUROWĄ cebulą jako składnikiem. Moja cebula obrodziła w tym roku, więc przepis zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. Polecam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty