Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasteczka cebulowe z makiem i ziołami


Kruche wytrawne ciasteczka z cebulą, makiem, tymiankiem i rozmarynem. To świetna przegryzka do piwa i imprezowa przekąska. 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 320g
  • Cebula - 200g (już obranej)
  • Mak - 60g
  • Jajko - 2szt
  • Oliwa - 150ml
  • Tymianek - 4 gałązki, rozmaryn - 1 gałązka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Zioła obieramy z gałązek, liście tymianku mogą zostać w całości, liście rozmarynu siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się trochę sypkie, ale nie przejmujcie się, po upieczeniu będzie dobre. Z ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy ciasteczka o średnicy ok 5 cm i grubości ok 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ta porcja ciasta zmieściła mi się na 1 blasze - ciasta można układać gęsto bo nie rosną.

Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut + 10 minut z termoobiegiem.
Ciasteczka zostawiamy do wystudzenia - najlepsze są po kilku godzinach.

 

 

Komentarze

  1. Pierwszy raz spotkałam się z przepisem na ciasteczka z SUROWĄ cebulą jako składnikiem. Moja cebula obrodziła w tym roku, więc przepis zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. Polecam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty