Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Ciasteczka cebulowe z makiem i ziołami


Kruche wytrawne ciasteczka z cebulą, makiem, tymiankiem i rozmarynem. To świetna przegryzka do piwa i imprezowa przekąska. 

Składniki:

  • Mąka pszenna - 320g
  • Cebula - 200g (już obranej)
  • Mak - 60g
  • Jajko - 2szt
  • Oliwa - 150ml
  • Tymianek - 4 gałązki, rozmaryn - 1 gałązka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Zioła obieramy z gałązek, liście tymianku mogą zostać w całości, liście rozmarynu siekamy.

Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się trochę sypkie, ale nie przejmujcie się, po upieczeniu będzie dobre. Z ciasta urywamy po kawałeczku, formujemy ciasteczka o średnicy ok 5 cm i grubości ok 1,5 cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ta porcja ciasta zmieściła mi się na 1 blasze - ciasta można układać gęsto bo nie rosną.

Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut + 10 minut z termoobiegiem.
Ciasteczka zostawiamy do wystudzenia - najlepsze są po kilku godzinach.

 

 

Komentarze

  1. Pierwszy raz spotkałam się z przepisem na ciasteczka z SUROWĄ cebulą jako składnikiem. Moja cebula obrodziła w tym roku, więc przepis zapisuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą pyszne. Polecam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty