Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Proste ciasto kakaowe z porzeczkami


Nie bardzo słodkie, wilgotne kakaowe ciacho z owocami. Ciasto z tego przepisu zawsze się udaje! 

Składniki na blachę 22x28cm:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Jogurt naturalny - 250ml
  • Cukier - 250g
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Porzeczki czerwone - 400g
  • Do posypania - cukier puder

Ciasto robiłam na blasze 22x28cm.

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Jajka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy jogurt, olej, proszek i mąkę, mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy białka i porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty