Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Proste ciasto kakaowe z porzeczkami


Nie bardzo słodkie, wilgotne kakaowe ciacho z owocami. Ciasto z tego przepisu zawsze się udaje! 

Składniki na blachę 22x28cm:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Jogurt naturalny - 250ml
  • Cukier - 250g
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Porzeczki czerwone - 400g
  • Do posypania - cukier puder

Ciasto robiłam na blasze 22x28cm.

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Jajka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy jogurt, olej, proszek i mąkę, mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy białka i porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty