Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Zupa ogonowa z pieczarkami - przepis do szybkowaru

Pyszna i aromatyczna zupa na ogonie. Z pieczarkami i dużą ilością warzyw. To bardzo konkretna pozycja, idealna na zimniejsze dni. Składniki: Ogon wieprzowy lub wołowy - ok 500g Marchew - 2szt Pietruszka - 1szt Seler - 1/4 szt Cebula - 3szt Pieczarki - 8szt Pomidory krojone - 400g Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka Ziemniaki - 4szt Liście laurowe - 4szt Ziele angielskie - 6szt Lubczyk korzeń suszony - 1 łyżeczka Sos sojowy - 1 łyżka Pieprz do smaku  Bulion z ogonów przygotowałam w szybkowarze, dzięki czemu znacznie skróciłam czas gotowania.  Do koszyczka w szybkowarze wkładamy ogon, ziele, liście, wsypujemy mielony korzeń lubczyku. Zalewamy wodą i zamykamy szybkowar. Gotujemy do złapania ciśnienia, zmniejszamy ogień. Gotujemy dalej na małym ogniu 30 minut jeśli używamy ogona wieprzowego i 45 minut jeśli wołowego.  Jeśli nie macie szybkowaru, bulion należy gotować około 2 godziny. W międzyczasie szykujemy warzywa - marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy. Cebulę kroim...

Proste ciasto kakaowe z porzeczkami


Nie bardzo słodkie, wilgotne kakaowe ciacho z owocami. Ciasto z tego przepisu zawsze się udaje! 

Składniki na blachę 22x28cm:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Jogurt naturalny - 250ml
  • Cukier - 250g
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Porzeczki czerwone - 400g
  • Do posypania - cukier puder

Ciasto robiłam na blasze 22x28cm.

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Jajka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy jogurt, olej, proszek i mąkę, mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy białka i porzeczki i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty