Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Deser z rabarbarem i nutą kardamonu

Puszysta masa z kaszy manny i kardamonu przekładana kwaskowym musem z rabarbaru. Lekki, pyszny deser - idealny na ciepłe dni. 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza manna - 60g
  • Mleko - 500ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Kardamon mielony - 1 łyżeczka 
  • Rabarbar - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Woda - 4 łyżki

Do mleka dodajemy kaszę, kardamon i 1 łyżkę cukru. Mieszamy. Podgrzewamy, aż masa będzie gęsta, a kasza miękka. Odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej po lekkim przestudzeniu przykryć folią spożywczą, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową włożyć do lodówki. Kaszę możemy przygotować sporo wcześniej - nawet dzień przed podaniem deseru.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki. Dodajemy wodę i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki i zupełnie się rozpadnie. Miksujemy blenderem. Studzimy, potem chowamy do lodówki.

Wracamy do kaszy. Zdejmujemy folię i miksujemy kaszę na wysokich obrotach. Masa powinna stać się puszysta i lekka.

Do przezroczystych naczyń wykładamy na zmianę masę z kaszy i mus rabarbarowy. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty