Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Deser z rabarbarem i nutą kardamonu

Puszysta masa z kaszy manny i kardamonu przekładana kwaskowym musem z rabarbaru. Lekki, pyszny deser - idealny na ciepłe dni. 

Składniki na 4 porcje:

  • Kasza manna - 60g
  • Mleko - 500ml
  • Cukier - 1 łyżka
  • Kardamon mielony - 1 łyżeczka 
  • Rabarbar - 300g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Woda - 4 łyżki

Do mleka dodajemy kaszę, kardamon i 1 łyżkę cukru. Mieszamy. Podgrzewamy, aż masa będzie gęsta, a kasza miękka. Odstawiamy do ostudzenia. Najlepiej po lekkim przestudzeniu przykryć folią spożywczą, a kiedy osiągnie temperaturę pokojową włożyć do lodówki. Kaszę możemy przygotować sporo wcześniej - nawet dzień przed podaniem deseru.

Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na kawałki. Dodajemy wodę i cukier. Gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki i zupełnie się rozpadnie. Miksujemy blenderem. Studzimy, potem chowamy do lodówki.

Wracamy do kaszy. Zdejmujemy folię i miksujemy kaszę na wysokich obrotach. Masa powinna stać się puszysta i lekka.

Do przezroczystych naczyń wykładamy na zmianę masę z kaszy i mus rabarbarowy. Deser najlepiej smakuje mocno schłodzony.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty