Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z oscypkiem, żurawiną i prażonym słonecznikiem


Sałatka z wędzonym serem, żurawiną, pomidorami i chrupiącym słonecznikiem. Pyszna i kolorowa! 

Składniki na 2 porcje:

  • Ser Oscypek - 140g
  • Rukola i roszponka - po 1 dużej garści
  • Pomidory koktajlowe - 16szt
  • Pomidory suszone - 5 plastrów
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Olej (może być spod suszonych pomidorów) - 2 łyżki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
  • Suszone pomidory mielone (w proszku) - 1/2 łyżeczki
  • Słonecznik - 2 garście

Słonecznik wysypujemy na suchą patelnię. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas potrząsając, aż ziarenka lekko się zarumienią. Zdejmujemy z patelni.

Mieszamy roszponkę, rukolę, pomidory koktajlowe pokrojone na pół, suszone pomidory pokrojone w drobno, olej, chilli i pomidory w proszku. Rozkładamy na dwa talerze. Na sałatce układamy pokrojony w plasterki oscypek, posypujemy żurawiną i uprażonym słonecznikiem.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty