Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Sałatka z oscypkiem, żurawiną i prażonym słonecznikiem


Sałatka z wędzonym serem, żurawiną, pomidorami i chrupiącym słonecznikiem. Pyszna i kolorowa! 

Składniki na 2 porcje:

  • Ser Oscypek - 140g
  • Rukola i roszponka - po 1 dużej garści
  • Pomidory koktajlowe - 16szt
  • Pomidory suszone - 5 plastrów
  • Żurawina suszona - 2 łyżki
  • Olej (może być spod suszonych pomidorów) - 2 łyżki
  • Chilli płatki - 1/2 łyżeczki
  • Suszone pomidory mielone (w proszku) - 1/2 łyżeczki
  • Słonecznik - 2 garście

Słonecznik wysypujemy na suchą patelnię. Podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas potrząsając, aż ziarenka lekko się zarumienią. Zdejmujemy z patelni.

Mieszamy roszponkę, rukolę, pomidory koktajlowe pokrojone na pół, suszone pomidory pokrojone w drobno, olej, chilli i pomidory w proszku. Rozkładamy na dwa talerze. Na sałatce układamy pokrojony w plasterki oscypek, posypujemy żurawiną i uprażonym słonecznikiem.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty