Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Strudel z kapustą i grzybami


Przepyszny strudel z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami. Ciasto na zewnątrz jest chrupiące, a w środku tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Strudel smakuje świetnie na ciepło i zimno. 

Składniki:

  • Ciasto:
  • Mąka pszenna - 250g + do podsypania stolnicy
  • Jajko - 1szt
  • Mleko - 60ml
  • Masło - 1 łyżka
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Farsz:
  • Grzyby suszone - 2 garście
  • Kapusta kiszona - 500g
  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz i sól do smaku
  • Do nasmarowania strudla:
  • Jajko - 1szt
  • Ziarna do posypania - u mnie babka płesznik, ale może być kminek lub sezam

Grzyby zalewamy wodą i gotujemy 30 minut. Po tym czasie odcedzamy, wywar można wykorzystać do zrobienia zupy. Grzyby kroimy drobno.
Cebulę kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy.

Na oleju, pod przykryciem, smażymy kapustę z cebulą i grzybami przez około 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Odstawiamy do ostudzenia.

Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem, aż masło zupełnie się rozpuści. Studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy do niej jajko, sól i mleko z masłem. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kulką z ciasta uderzamy w stolnicę kilkadziesiąt razy. Ciasto odstawiamy na 5 minut.

Teraz możemy rozwałkować ciasto. W razie potrzeby podsypujemy stolnicę mąką. Ciasto z tego przepisu ma świetną konsystencję, jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się. Ciasto musi być rozwałkowane bardzo cienko.  


Na ciasto wykładamy farsz (zostawiamy jeden koniec długiego boku "goły", aby dobrze się skleił. Ciasto zawijamy w rulon. Obracamy tak, aby zawinięcie było pod spodem. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy babką, kminkiem lub sezamem. 


Ciasto pieczemy w 180 stopniach 35-40 minut. Powinno być mocno zarumienione, aby w środku było dobrze dopieczone. 


Po upieczeniu można podać go od razu, lub zostawić podawać na zimno. Po ostudzeniu lepiej się go kroi. Pokrojone plastry można podawać np. z barszczem. 


  

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty