Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut. 

Składniki:
  • Makaron wok noodle - 100g
  • Tofu - 180g
  • Por - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryczka ostra - 1szt
  • Imbir korzeń - ok 2-3cm
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji

Sos orzechowy:
  • Masło orzechowe - 1 łyżka
  • Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć)
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka

Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy.

Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki.

Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale może być także makaron ryżowy, sojowy, ramen czy udon.

Ugotowany makaron dodajemy na patelnie i dokładanie mieszamy.

Makaron układamy na talerzach, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty