Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut. 

Składniki:
  • Makaron wok noodle - 100g
  • Tofu - 180g
  • Por - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryczka ostra - 1szt
  • Imbir korzeń - ok 2-3cm
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji

Sos orzechowy:
  • Masło orzechowe - 1 łyżka
  • Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć)
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Cukier - 1 łyżeczka

Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy.

Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki.

Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem.

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale może być także makaron ryżowy, sojowy, ramen czy udon.

Ugotowany makaron dodajemy na patelnie i dokładanie mieszamy.

Makaron układamy na talerzach, posypujemy sezamem i szczypiorkiem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty