Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Proste ciasto z ricottą i borówkami

 

Proste ciasto z ricottą i borówkami

Delikatne, kremowe i idealnie wilgotne ciasto na serku ricotta. Smakuje wyśmienicie, a jest wyjątkowo proste w wykonaniu!

Składniki:
  • Ricotta - 250g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka ziemniaczana - 50g
  • Jajka M - 3szt
  • Cukier - 200g
  • Olej - 50ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Borówki - 200g (sprawdzą się też jagody, maliny, truskawki)
  • Cukier puder do dekoracji
Jajka miksujemy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Cały czas miksując, ale już na niższych obrotach, dodajemy olej, potem ricottę i mąki z proszkiem do pieczenia. Wyłączamy mikser, dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżką. 
Ciasto przekładamy do blachy keksowej - ja wykładam ją papierem do pieczenia, a jeśli tego nie robicie to musicie natłuścić blaszkę np. olejem.
Pieczemy w 170 stopniach przez 60-65 minut, do suchego patyczka. 
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty