Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Proste ciasto z ricottą i borówkami

 

Proste ciasto z ricottą i borówkami

Delikatne, kremowe i idealnie wilgotne ciasto na serku ricotta. Smakuje wyśmienicie, a jest wyjątkowo proste w wykonaniu!

Składniki:
  • Ricotta - 250g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka ziemniaczana - 50g
  • Jajka M - 3szt
  • Cukier - 200g
  • Olej - 50ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Borówki - 200g (sprawdzą się też jagody, maliny, truskawki)
  • Cukier puder do dekoracji
Jajka miksujemy z cukrem, aż do uzyskania gładkiej, puszystej masy. Cały czas miksując, ale już na niższych obrotach, dodajemy olej, potem ricottę i mąki z proszkiem do pieczenia. Wyłączamy mikser, dodajemy owoce i delikatnie mieszamy łyżką. 
Ciasto przekładamy do blachy keksowej - ja wykładam ją papierem do pieczenia, a jeśli tego nie robicie to musicie natłuścić blaszkę np. olejem.
Pieczemy w 170 stopniach przez 60-65 minut, do suchego patyczka. 
Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty