Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

 

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy.

Składniki:

Do grillowania:
  • Bakłażan - 1szt
  • Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach)
  • Cebula - 2szt
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
Pozostałe:
  • Sałata rzymska - 2szt
  • Pomidory cherry - 8szt
  • Granat - pestki z 1/2szt
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Ser feta - 250g
Sos:
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku

Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka.
Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę siekamy. Mieszamy z granatem i grillowanymi warzywami.
Składniki sosu łączymy i mieszamy z sałatką.
Sałatkę wykładamy do miski, górę posypujemy pokruszoną fetą.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty