Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

 

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy.

Składniki:

Do grillowania:
  • Bakłażan - 1szt
  • Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach)
  • Cebula - 2szt
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
Pozostałe:
  • Sałata rzymska - 2szt
  • Pomidory cherry - 8szt
  • Granat - pestki z 1/2szt
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Ser feta - 250g
Sos:
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku

Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka.
Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę siekamy. Mieszamy z granatem i grillowanymi warzywami.
Składniki sosu łączymy i mieszamy z sałatką.
Sałatkę wykładamy do miski, górę posypujemy pokruszoną fetą.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty