Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

 

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy.

Składniki:

Do grillowania:
  • Bakłażan - 1szt
  • Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach)
  • Cebula - 2szt
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
Pozostałe:
  • Sałata rzymska - 2szt
  • Pomidory cherry - 8szt
  • Granat - pestki z 1/2szt
  • Kolendra świeża - 1/2 pęczka
  • Ser feta - 250g
Sos:
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz do smaku

Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka.
Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.
Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki.
Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę siekamy. Mieszamy z granatem i grillowanymi warzywami.
Składniki sosu łączymy i mieszamy z sałatką.
Sałatkę wykładamy do miski, górę posypujemy pokruszoną fetą.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty