Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Deser z ricottą i truskawkami

Deser z ricottą i truskawkami

Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na bazie serka ricotta. Sprawdzić się nawet na większe okazje, bo wygląda i smakuje świetnie. 

Składniki na 4 porcje:

Krem z ricotty:
  • Ricotta - 250g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
  • Cukier - 1 łyżeczka
Mus truskawkowy:
  • Truskawki - 250g (ja użyłam mrożonych)
  • Cukier (ewentualnie) - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - odrobina do smaku
Dodatkowo:
  • Bezy - 80g
  • Świeże truskawki do dekoracji

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem. Kiedy będzie już puszysta, dodajemy porcjami ricottę, cały czas miksując na wysokich obrotach. 

Truskawki gotujemy na małym ogniu z odrobiną wody, aż zmiękną. Miksujemy blenderem, doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Gotujemy, aż mus zgęstnieje. Studzimy i schładzamy w lodówce.

Bezy łamiemy na kawałki.

Przygotowujemy 4 miseczki lub pucharki. Wykładamy trochę kremu, bezy, mus owocowy, znów krem, mus i na górę kawałki bezy. Dekorujemy świeżymi truskawkami. Deser podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty