Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Deser z ricottą i truskawkami

Deser z ricottą i truskawkami

Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na bazie serka ricotta. Sprawdzić się nawet na większe okazje, bo wygląda i smakuje świetnie. 

Składniki na 4 porcje:

Krem z ricotty:
  • Ricotta - 250g
  • Śmietanka 30% lub 36% - 200ml
  • Cukier - 1 łyżeczka
Mus truskawkowy:
  • Truskawki - 250g (ja użyłam mrożonych)
  • Cukier (ewentualnie) - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - odrobina do smaku
Dodatkowo:
  • Bezy - 80g
  • Świeże truskawki do dekoracji

Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem. Kiedy będzie już puszysta, dodajemy porcjami ricottę, cały czas miksując na wysokich obrotach. 

Truskawki gotujemy na małym ogniu z odrobiną wody, aż zmiękną. Miksujemy blenderem, doprawiamy sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Gotujemy, aż mus zgęstnieje. Studzimy i schładzamy w lodówce.

Bezy łamiemy na kawałki.

Przygotowujemy 4 miseczki lub pucharki. Wykładamy trochę kremu, bezy, mus owocowy, znów krem, mus i na górę kawałki bezy. Dekorujemy świeżymi truskawkami. Deser podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty