Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pizza bianca ze szparagami i parmezanem

Pizza bianca ze szparagami i parmezanem

Pizza, którą trzeba zrobić w szparagowym sezonie! Na dojrzewającym cieście, z sosem śmietanowym, szparagami, suszonymi pomidorami, oliwkami i Parmigiano Reggiano. Delikatna, aromatyczna, doskonała!

Składniki:

Porcja na 2 pizze:

  • Mąka pszenna (najlepiej typ 00) - 220g
  • Woda w temp. pokojowej - 150g
  • Drożdże świeże - 2g
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Olej - 2 łyżki

Sos biały:

  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Śmietana 18% - 200g
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Parmigiano Reggiano tarty lub płatki - 2 łyżki
  • Szparagi zielone - 1/2 pęczka
  • Szynka dojrzewająca - 6 plasterków
  • Suszone pomidory w oleju krojone - 1 łyżka
  • Oliwki - 2 łyżki (u mnie kalamon) 


Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na 24 godziny przed pieczeniem, ale można 48 lub 72 godziny.

Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki. 

Ciasto wkładamy do pojemnika, zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy kulkę.


Biały sos do pizzy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zeszkli. Dodajemy śmietanę, gałkę, doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy na niedużym ogniu. Sos powinien być gęsty.

Szparagi łamiemy, aby pozbyć się twardych końcówek. Kroimy na kawałki. Gotujemy 3 minuty, odcedzamy.


Z kulek ciasta formujemy placki, podsypując mąką kaszą manną. Placki smarujemy sosem. 

Układamy dodatki: mozzarellę, szynkę, szparagi, suszone pomidory i oliwki. Pieczemy w najwyższej temperaturze naszego piekarnika, aż do zarumienienia (ja piekłam około 5-6 minut). Polecam pieczenie na kamieniu do pizzy, ale sprawdzi się też metalowa forma.

Po upieczeniu posypujemy parmezanem. Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty