Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Pizza bianca ze szparagami i parmezanem
Pizza, którą trzeba zrobić w szparagowym sezonie! Na dojrzewającym cieście, z sosem śmietanowym, szparagami, suszonymi pomidorami, oliwkami i Parmigiano Reggiano. Delikatna, aromatyczna, doskonała!
Składniki:
Porcja na 2 pizze:
- Mąka pszenna (najlepiej typ 00) - 220g
- Woda w temp. pokojowej - 150g
- Drożdże świeże - 2g
- Cukier - 1/3 łyżeczki
- Sól - 1/3 łyżeczki
- Olej - 2 łyżki
Sos biały:
- Cebula - 1szt
- Olej - 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa - szczypta
- Śmietana 18% - 200g
- Sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- Mozzarella - 1szt (125g)
- Parmigiano Reggiano tarty lub płatki - 2 łyżki
- Szparagi zielone - 1/2 pęczka
- Szynka dojrzewająca - 6 plasterków
- Suszone pomidory w oleju krojone - 1 łyżka
- Oliwki - 2 łyżki (u mnie kalamon)
Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na 24 godziny przed pieczeniem, ale można 48 lub 72 godziny.
Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki.
Ciasto wkładamy do pojemnika, zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy kulkę.
Biały sos do pizzy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zeszkli. Dodajemy śmietanę, gałkę, doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy na niedużym ogniu. Sos powinien być gęsty.
Szparagi łamiemy, aby pozbyć się twardych końcówek. Kroimy na kawałki. Gotujemy 3 minuty, odcedzamy.
Z kulek ciasta formujemy placki, podsypując mąką kaszą manną. Placki smarujemy sosem.
Układamy dodatki: mozzarellę, szynkę, szparagi, suszone pomidory i oliwki. Pieczemy w najwyższej temperaturze naszego piekarnika, aż do zarumienienia (ja piekłam około 5-6 minut). Polecam pieczenie na kamieniu do pizzy, ale sprawdzi się też metalowa forma.
Po upieczeniu posypujemy parmezanem. Podajemy od razu.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz