Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Pizza bianca ze szparagami i parmezanem

Pizza bianca ze szparagami i parmezanem

Pizza, którą trzeba zrobić w szparagowym sezonie! Na dojrzewającym cieście, z sosem śmietanowym, szparagami, suszonymi pomidorami, oliwkami i Parmigiano Reggiano. Delikatna, aromatyczna, doskonała!

Składniki:

Porcja na 2 pizze:

  • Mąka pszenna (najlepiej typ 00) - 220g
  • Woda w temp. pokojowej - 150g
  • Drożdże świeże - 2g
  • Cukier - 1/3 łyżeczki
  • Sól - 1/3 łyżeczki
  • Olej - 2 łyżki

Sos biały:

  • Cebula - 1szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
  • Śmietana 18% - 200g
  • Sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • Mozzarella - 1szt (125g)
  • Parmigiano Reggiano tarty lub płatki - 2 łyżki
  • Szparagi zielone - 1/2 pęczka
  • Szynka dojrzewająca - 6 plasterków
  • Suszone pomidory w oleju krojone - 1 łyżka
  • Oliwki - 2 łyżki (u mnie kalamon) 


Ciasto na pizzę szykujemy co najmniej na 24 godziny przed pieczeniem, ale można 48 lub 72 godziny.

Najpierw zaczyn - mieszamy drożdże, cukier, 1 łyżkę mąki i 5 łyżek wody. Odstawiamy na około 10 minut, aż mocno się spieni. Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do rąk, dokładamy jeszcze trochę mąki. 

Ciasto wkładamy do pojemnika, zamykamy i umieszczamy w lodówce na co najmniej 24 godziny. Wyciągamy na 2 godziny przed pieczenie i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Dzielimy na 2 części i z każdej formujemy kulkę.


Biały sos do pizzy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zeszkli. Dodajemy śmietanę, gałkę, doprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy na niedużym ogniu. Sos powinien być gęsty.

Szparagi łamiemy, aby pozbyć się twardych końcówek. Kroimy na kawałki. Gotujemy 3 minuty, odcedzamy.


Z kulek ciasta formujemy placki, podsypując mąką kaszą manną. Placki smarujemy sosem. 

Układamy dodatki: mozzarellę, szynkę, szparagi, suszone pomidory i oliwki. Pieczemy w najwyższej temperaturze naszego piekarnika, aż do zarumienienia (ja piekłam około 5-6 minut). Polecam pieczenie na kamieniu do pizzy, ale sprawdzi się też metalowa forma.

Po upieczeniu posypujemy parmezanem. Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty