Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Sałatka z falafelem i granatem
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy.
Składniki:
Falafele:
- Ciecierzyca surowa - 200g
- Cebula - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- Sól, pieprz, chilli
- Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
- kumin, kolendra, kardamon, cynamon
- Sezam - 2 łyżki
- Olej do smażenia
Sałatka:
- Sałata lodowa - 1/2 główki
- Pomidory cherry - 16szt
- Papryka żółta - 1szt mała
- Papryka zielona - 1szt mała
- Granat - pestki z 1/2 szt
Sos:
- Oliwa lub olej - 2 łyżki
- Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka
- Tahini - 1 łyżeczka
- Cukier - szczypta
- Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
- Kumin mielony - 1/4 łyżeczki
Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej).
Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
Formujemy je w nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Wyszło mi 20 szt. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony.
Falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
W międzyczasie robimy sałatkę.
Składniki na sos dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Sałatę rwiemy, pomidory i paprykę kroimy.
Na talerzach rozkładamy warzywa, posypujemy pestkami granatu, układamy falafele i polewamy całość sosem.
Idealnym dodatkiem do sałatki będzie chlebek naan lub podpłomyk.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz