Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy.

Składniki:

Falafele:

  • Ciecierzyca surowa - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • kumin, kolendra, kardamon, cynamon
  • Sezam - 2 łyżki
  • Olej do smażenia

Sałatka:

  • Sałata lodowa - 1/2 główki
  • Pomidory cherry - 16szt
  • Papryka żółta - 1szt mała
  • Papryka zielona - 1szt mała
  • Granat - pestki z 1/2 szt

Sos:

  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
  • Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka
  • Tahini - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/4 łyżeczki 


Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej).

Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Formujemy je w nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Wyszło mi 20 szt. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony. 

Falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


W międzyczasie robimy sałatkę.

Składniki na sos dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Sałatę rwiemy, pomidory i paprykę kroimy. 

Na talerzach rozkładamy warzywa, posypujemy pestkami granatu, układamy falafele i polewamy całość sosem. 

Idealnym dodatkiem do sałatki będzie chlebek naan lub podpłomyk.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty