Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy.

Składniki:

Falafele:

  • Ciecierzyca surowa - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Sól, pieprz, chilli
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki:
  • kumin, kolendra, kardamon, cynamon
  • Sezam - 2 łyżki
  • Olej do smażenia

Sałatka:

  • Sałata lodowa - 1/2 główki
  • Pomidory cherry - 16szt
  • Papryka żółta - 1szt mała
  • Papryka zielona - 1szt mała
  • Granat - pestki z 1/2 szt

Sos:

  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
  • Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka
  • Tahini - 1 łyżeczka
  • Cukier - szczypta
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/4 łyżeczki 


Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej).

Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i sodę. Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

Formujemy je w nieduże kulki, lekko dociskając, aby dobrze się trzymały. Wyszło mi 20 szt. Smażymy na oleju do zarumienienia z obu stron - ok 3 minuty z każdej strony. 

Falafele przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.


W międzyczasie robimy sałatkę.

Składniki na sos dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Sałatę rwiemy, pomidory i paprykę kroimy. 

Na talerzach rozkładamy warzywa, posypujemy pestkami granatu, układamy falafele i polewamy całość sosem. 

Idealnym dodatkiem do sałatki będzie chlebek naan lub podpłomyk.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty