Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka ze szparagami, rukolą i parmezanem

Sałatka ze szparagami, rukolą i parmezanem

Pełna smaku sałatka, idealna do pracy lub na lekką kolację. Szparagi, rukola, parmezan i chrupiące prażone ziarna słonecznika - pysznie i zdrowo!

Składniki:
  • Szparagi zielone - 1/2 pęczka
  • Rukola - 2 garście
  • Sałatka - kilka liści
  • Pomidory cherry - 8szt
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka
  • Ser Parmigiano Reggiano (u mnie płatki) - 2 łyżki
  • Ziarna słonecznika - 2 łyżki
Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku 

Szparagi łamiemy, aby pozbyć się zdrewniałych końców. Resztę kroimy na równe kawałki. Gotujemy 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.

Liście sałaty rwiemy na kawałki, mieszamy z rukolą, pokrojonymi pomidorami cherry i suszonymi oraz szparagami. 

Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatką. Doprawiamy pieprzem do smaku.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Powinny delikatnie się zrumienić.

Sałatkę dzielimy na porcje, przed podaniem posypujemy słonecznikiem i tartym parmezanem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty