Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka ze szparagami, rukolą i parmezanem

Sałatka ze szparagami, rukolą i parmezanem

Pełna smaku sałatka, idealna do pracy lub na lekką kolację. Szparagi, rukola, parmezan i chrupiące prażone ziarna słonecznika - pysznie i zdrowo!

Składniki:
  • Szparagi zielone - 1/2 pęczka
  • Rukola - 2 garście
  • Sałatka - kilka liści
  • Pomidory cherry - 8szt
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka
  • Ser Parmigiano Reggiano (u mnie płatki) - 2 łyżki
  • Ziarna słonecznika - 2 łyżki
Sos:
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Ocet jabłkowy - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz - do smaku 

Szparagi łamiemy, aby pozbyć się zdrewniałych końców. Resztę kroimy na równe kawałki. Gotujemy 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.

Liście sałaty rwiemy na kawałki, mieszamy z rukolą, pokrojonymi pomidorami cherry i suszonymi oraz szparagami. 

Składniki na sos mieszamy i łączymy z sałatką. Doprawiamy pieprzem do smaku.

Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, na małym ogniu przez kilka minut, często mieszając. Powinny delikatnie się zrumienić.

Sałatkę dzielimy na porcje, przed podaniem posypujemy słonecznikiem i tartym parmezanem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty