Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Krem z palonej białej czekolady

Krem z palonej białej czekolady

Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić. W smaku przypomina nieco karmel, ale z delikatną nutką goryczy i kawowego aromatu. Jest wyśmienita! Ten prosty deser na pewno zachwyci każdego.

Składniki na 4 porcje:

  • Biała czekolada - 100g
  • Śmietanka 30 lub 36% - 200g
  • Mascarpone - 120g

Dodatkowo:

  • Biszkopty okrągłe - 10szt
  • Kawa espresso - 2 porcje (około 60ml)
  • Kakao do posypania

Białą czekoladę dzielimy na kostki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach (najlepiej góra-dół) przez 6-8 minut. Pilnujemy w tym czasie, aby się nie przypaliła - powinna być lekko zarumieniona, ale nie brązowa. Jeśli jest zupełnie biała, dopiekamy jeszcze 2 minuty.

Śmietankę podgrzewamy, prawie do zagotowania. Dodajemy kostki jeszcze ciepłej czekolady. Mieszamy bardzo dokładnie, w razie potrzeby podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia!). Studzimy, przelewamy przez sitko. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przygotowujemy i studzimy kawę. Herbatniki kroimy na połówki lub ćwiartki.

Zimne mascarpone mieszamy ze śmietanką. Miksujemy, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy - powinno to zająć kilka minut.

Przygotowujemy 4 pucharki. 

Do pucharków wykładamy warstwami krem i herbatniki namoczone w ostudzonej kawie. Na górze powinien znaleźć się krem. Posypujemy gorzkim kakao (najlepiej zrobić to przez sitko). Deser podajemy od razu lub chwilę schładzamy.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty