Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie
Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie.
Składniki:
- Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa)
- Jajka - 2szt
- Mleko - 250ml
- Woda (może być gazowana) - 250ml
- Sól - szczypta
- Cukier - 1 łyżeczka
- Olej - odrobinę na patelnię
- Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g
- Cukier - 3 łyżki
- Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
- Śmietanka 30% - 200ml
- Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- Jajko - 1szt
- Płatki migdałowe - 2 łyżki
Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie.
Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz.
Farsz.
Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy.
Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia.
Sos.
Śmietankę mieszamy za pomocą rózgi z jajkiem i cukrem waniliowym. Naleśniki polewamy sosem i posypujemy górę płatkami migdałowymi.
Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
Podajemy na gorąco.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz