Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

 

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie.

Składniki:

Naleśniki (ok 10szt.):
  • Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa)
  • Jajka - 2szt
  • Mleko - 250ml
  • Woda (może być gazowana) - 250ml
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Olej - odrobinę na patelnię
Farsz:
  • Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g
  • Cukier - 3 łyżki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
Sos:
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Jajko - 1szt
  • Płatki migdałowe - 2 łyżki

Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie.
Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz.

Farsz.
Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy.
Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia.

Sos.
Śmietankę mieszamy za pomocą rózgi z jajkiem i cukrem waniliowym. Naleśniki polewamy sosem i posypujemy górę płatkami migdałowymi.

Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
Podajemy na gorąco.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty