Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

 

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie.

Składniki:

Naleśniki (ok 10szt.):
  • Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa)
  • Jajka - 2szt
  • Mleko - 250ml
  • Woda (może być gazowana) - 250ml
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Olej - odrobinę na patelnię
Farsz:
  • Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g
  • Cukier - 3 łyżki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
Sos:
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Jajko - 1szt
  • Płatki migdałowe - 2 łyżki

Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie.
Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz.

Farsz.
Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy.
Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia.

Sos.
Śmietankę mieszamy za pomocą rózgi z jajkiem i cukrem waniliowym. Naleśniki polewamy sosem i posypujemy górę płatkami migdałowymi.

Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
Podajemy na gorąco.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty