Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

 

Naleśniki zapieczone w waniliowym sosie

Naleśniki z serem, zapieczone w słodkim, waniliowym sosie z dodatkiem chrupiących płatków migdałowych. Idealne na obiad lub konkretne weekendowe śniadanie.

Składniki:

Naleśniki (ok 10szt.):
  • Mąka - 240g (u mnie pszenna i orkiszowa tortowa)
  • Jajka - 2szt
  • Mleko - 250ml
  • Woda (może być gazowana) - 250ml
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Olej - odrobinę na patelnię
Farsz:
  • Twaróg mielony (może być z wiaderka) - 500g
  • Cukier - 3 łyżki
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana - 3 łyżeczki
Sos:
  • Śmietanka 30% - 200ml
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Jajko - 1szt
  • Płatki migdałowe - 2 łyżki

Naleśniki.
Mieszamy mąkę, mleko, wodę, jajka, sól i cukier mieszamy dokładnie.
Nakładamy małymi porcjami na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię i smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. Odkładamy na talerz.

Farsz.
Twaróg łączymy z cukrem i skórką pomarańczową. Dokładnie mieszamy.
Naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulon. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce do pieczenia.

Sos.
Śmietankę mieszamy za pomocą rózgi z jajkiem i cukrem waniliowym. Naleśniki polewamy sosem i posypujemy górę płatkami migdałowymi.

Zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia.
Podajemy na gorąco.



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty