Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem!

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich) - 200g
  • Indyk filet - 500g
  • Pieczarki - 300g
  • Brokuł - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie)
  • Cebula - 2szt
  • Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g
  • Rozmaryn - 2 gałązki
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Mascarpone - 120g

Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę. 

Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut. 

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelnię dodajemy mascarpone, makaron, 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu i gałązki rozmarynu, dokładanie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty