Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem!

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich) - 200g
  • Indyk filet - 500g
  • Pieczarki - 300g
  • Brokuł - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie)
  • Cebula - 2szt
  • Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g
  • Rozmaryn - 2 gałązki
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki
  • Kumin mielony - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku
  • Mascarpone - 120g

Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę. 

Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut. 

W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Na patelnię dodajemy mascarpone, makaron, 3-4 łyżki wody z gotowania makaronu i gałązki rozmarynu, dokładanie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut, aby wszystkie smaki się przegryzły.

Podajemy od razu.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty