Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki na 2 porcje:

  • Szparagi zielone - 1/2 pęczka
  • Kuskus perłowy - 100g
  • Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki
  • Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g
  • Pestki dyni - 2 łyżki

Sos:

  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - szczypta
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony - do smaku

Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą.

Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy.

Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy. 

Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskusem, fasolą i pomidorami. Całość delikatnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez kilka minut, często mieszając, aż będą chrupiące.

Przed podaniem sałatkę posypujemy pestkami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty