Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki na 2 porcje:

  • Szparagi zielone - 1/2 pęczka
  • Kuskus perłowy - 100g
  • Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki
  • Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g
  • Pestki dyni - 2 łyżki

Sos:

  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - szczypta
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony - do smaku

Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą.

Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy.

Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy. 

Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskusem, fasolą i pomidorami. Całość delikatnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez kilka minut, często mieszając, aż będą chrupiące.

Przed podaniem sałatkę posypujemy pestkami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty