Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Genialna sałatka ze szparagami i perłowym kuskusem

Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. Ta sałatka zdecydowanie jest najlepszą, jaką jadłam od bardzo dawna - pyszna, delikatna, z chrupiącymi pestkami dyni. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki na 2 porcje:

  • Szparagi zielone - 1/2 pęczka
  • Kuskus perłowy - 100g
  • Suszone pomidory z oleju - 2 łyżki
  • Fasola biała w puszki (u mnie Jaś Karłowy) - 120g
  • Pestki dyni - 2 łyżki

Sos:

  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - szczypta
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Pieprz mielony - do smaku

Szparagi łamiemy, w razie potrzeby obieramy. Kroimy na kawałki. Szparagi wrzucamy na wrzątek na 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy delikatnie zimną wodą.

Kuskus perłowy gotujemy około 10 minut, aż będzie miękki. Odcedzamy i mieszamy.

Suszone pomidory kroimy na kawałki, a fasolę odcedzamy. 

Olej mieszamy z sokiem z cytryny, syropem klonowym, papryką wędzoną, bazylią i pieprzem. Łączymy sos ze szparagami, kuskusem, fasolą i pomidorami. Całość delikatnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. 

Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez kilka minut, często mieszając, aż będą chrupiące.

Przed podaniem sałatkę posypujemy pestkami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty