Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich!

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g
  • Sumak mielony - 10g
  • Sól, pieprz
Sos:
  • Przecier pomidorowy - 200g
  • Sumak mielony - 1 łyżeczka
  • Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
  • Lawasz - 4szt (około 200g)
  • Sałata - kilka liści
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Granat ziarna z 1/2 szt
  • Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką)

Zaczynamy od sosu.
Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy.

Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka.

Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Długość smażenia zależy od rodzaju mięsa i grubości kotletów.

Pieczywo lawasz jest już u nas coraz częściej dostępne. Występuje w formie pojedynczych małych placków lub 1 wielkiego, który musimy samodzielnie podzielić. Musimy przygotować 4 porcje, u mnie było to 200g placka.
Lawasz smarujemy sosem, układamy sałatę, cebulę, liście świeżej kolendry, pestki granatu i mięso. Zawijamy całość (najpierw dolną część lawasza zaginamy na farsz, a potem całość zwijamy w rulon od jednego boku).
Podajemy od razu.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty