Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu
Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich!
Składniki na 4 porcje:
- Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g
- Sumak mielony - 10g
- Sól, pieprz
- Przecier pomidorowy - 200g
- Sumak mielony - 1 łyżeczka
- Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka
- Lawasz - 4szt (około 200g)
- Sałata - kilka liści
- Cebula czerwona - 1szt
- Granat ziarna z 1/2 szt
- Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką)
Zaczynamy od sosu.
Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy.
Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka.
Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Długość smażenia zależy od rodzaju mięsa i grubości kotletów.
Pieczywo lawasz jest już u nas coraz częściej dostępne. Występuje w formie pojedynczych małych placków lub 1 wielkiego, który musimy samodzielnie podzielić. Musimy przygotować 4 porcje, u mnie było to 200g placka.
Lawasz smarujemy sosem, układamy sałatę, cebulę, liście świeżej kolendry, pestki granatu i mięso. Zawijamy całość (najpierw dolną część lawasza zaginamy na farsz, a potem całość zwijamy w rulon od jednego boku).
Podajemy od razu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz