Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną. Składniki: Mąka pszenna - 250g Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml Jajka - 2szt Masło - 100g Sól - szczypta Drożdże suche - 7g Cukier waniliowy - 1 łyżeczka Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie) Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru. Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.   Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi prefer

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich!

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g
  • Sumak mielony - 10g
  • Sól, pieprz
Sos:
  • Przecier pomidorowy - 200g
  • Sumak mielony - 1 łyżeczka
  • Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
  • Lawasz - 4szt (około 200g)
  • Sałata - kilka liści
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Granat ziarna z 1/2 szt
  • Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką)

Zaczynamy od sosu.
Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy.

Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka.

Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Długość smażenia zależy od rodzaju mięsa i grubości kotletów.

Pieczywo lawasz jest już u nas coraz częściej dostępne. Występuje w formie pojedynczych małych placków lub 1 wielkiego, który musimy samodzielnie podzielić. Musimy przygotować 4 porcje, u mnie było to 200g placka.
Lawasz smarujemy sosem, układamy sałatę, cebulę, liście świeżej kolendry, pestki granatu i mięso. Zawijamy całość (najpierw dolną część lawasza zaginamy na farsz, a potem całość zwijamy w rulon od jednego boku).
Podajemy od razu.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty