Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich!

Składniki na 4 porcje:

  • Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g
  • Sumak mielony - 10g
  • Sól, pieprz
Sos:
  • Przecier pomidorowy - 200g
  • Sumak mielony - 1 łyżeczka
  • Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka
Dodatkowo:
  • Lawasz - 4szt (około 200g)
  • Sałata - kilka liści
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Granat ziarna z 1/2 szt
  • Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką)

Zaczynamy od sosu.
Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy.

Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka.

Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet.
Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z obu stron. Długość smażenia zależy od rodzaju mięsa i grubości kotletów.

Pieczywo lawasz jest już u nas coraz częściej dostępne. Występuje w formie pojedynczych małych placków lub 1 wielkiego, który musimy samodzielnie podzielić. Musimy przygotować 4 porcje, u mnie było to 200g placka.
Lawasz smarujemy sosem, układamy sałatę, cebulę, liście świeżej kolendry, pestki granatu i mięso. Zawijamy całość (najpierw dolną część lawasza zaginamy na farsz, a potem całość zwijamy w rulon od jednego boku).
Podajemy od razu.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty