Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Frittata ziemniaczana ze szparagami

Frittata ziemniaczana ze szparagami

Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jajko to genialne połączenie smaków, które zawsze świetnie się sprawdza!

Składniki:

  • Ziemniaki (najlepiej małe) - 300g
  • Szynka dojrzewająca - 4 plasterki
  • Szparagi - 1/2 pęczka
  • Brokuł - 1/2 główki
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajka - 4szt
  • Olej - 1 łyżeczka

Ziemniaki myjemy i ewentualnie obieramy. Gotujemy, ale uważamy, aby nie rozgotować -powinny pozostać w całości. Do takiego podgotowania, używam mikrofalówki i woreczka do gotowania. 

Ugotowane ziemniaki kroimy w łódeczki lub, jeśli ziemniaki są większe, w plasterki. 

Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki, brokuł dzielimy na małe różyczki, szparagi kroimy na kawałeczki, cebulę w piórka, a suszone pomidory w plasterki.

Na oleju podsmażamy szynkę i cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy ziemniaki, szparagi, brokuł i suszone pomidory. Całość doprawiamy chilli, bazylią, solą i pieprzem. Smażymy, często mieszając, aż wszystkie warzywa zmiękną i się zarumienią.

Jajka energicznie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na patelnię. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż jajka z góry będą już lekko ścięte. 

Frittatę podajemy na gorąco.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty