Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Frittata ziemniaczana ze szparagami
Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jajko to genialne połączenie smaków, które zawsze świetnie się sprawdza!
Składniki:
- Ziemniaki (najlepiej małe) - 300g
- Szynka dojrzewająca - 4 plasterki
- Szparagi - 1/2 pęczka
- Brokuł - 1/2 główki
- Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka
- Cebula - 1szt
- Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
- Bazylia suszona - 1 łyżeczka
- Sól i pieprz do smaku
- Jajka - 4szt
- Olej - 1 łyżeczka
Ziemniaki myjemy i ewentualnie obieramy. Gotujemy, ale uważamy, aby nie rozgotować -powinny pozostać w całości. Do takiego podgotowania, używam mikrofalówki i woreczka do gotowania.
Ugotowane ziemniaki kroimy w łódeczki lub, jeśli ziemniaki są większe, w plasterki.
Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki, brokuł dzielimy na małe różyczki, szparagi kroimy na kawałeczki, cebulę w piórka, a suszone pomidory w plasterki.
Na oleju podsmażamy szynkę i cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy ziemniaki, szparagi, brokuł i suszone pomidory. Całość doprawiamy chilli, bazylią, solą i pieprzem. Smażymy, często mieszając, aż wszystkie warzywa zmiękną i się zarumienią.
Jajka energicznie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na patelnię. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż jajka z góry będą już lekko ścięte.
Frittatę podajemy na gorąco.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Drożdżowe paluchy z czosnkiem i ziołami
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


Komentarze
Prześlij komentarz