Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Frittata ziemniaczana ze szparagami

Frittata ziemniaczana ze szparagami

Prosty sposób na pyszne i kolorowe danie z patelni. Ziemniaki, szparagi i jajko to genialne połączenie smaków, które zawsze świetnie się sprawdza!

Składniki:

  • Ziemniaki (najlepiej małe) - 300g
  • Szynka dojrzewająca - 4 plasterki
  • Szparagi - 1/2 pęczka
  • Brokuł - 1/2 główki
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka
  • Cebula - 1szt
  • Chilli mielone - 1/2 łyżeczki
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Jajka - 4szt
  • Olej - 1 łyżeczka

Ziemniaki myjemy i ewentualnie obieramy. Gotujemy, ale uważamy, aby nie rozgotować -powinny pozostać w całości. Do takiego podgotowania, używam mikrofalówki i woreczka do gotowania. 

Ugotowane ziemniaki kroimy w łódeczki lub, jeśli ziemniaki są większe, w plasterki. 

Plasterki szynki kroimy na mniejsze kawałki, brokuł dzielimy na małe różyczki, szparagi kroimy na kawałeczki, cebulę w piórka, a suszone pomidory w plasterki.

Na oleju podsmażamy szynkę i cebulę. Kiedy się zarumienią dodajemy ziemniaki, szparagi, brokuł i suszone pomidory. Całość doprawiamy chilli, bazylią, solą i pieprzem. Smażymy, często mieszając, aż wszystkie warzywa zmiękną i się zarumienią.

Jajka energicznie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, wylewamy na patelnię. Przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez kilka minut, aż jajka z góry będą już lekko ścięte. 

Frittatę podajemy na gorąco.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty