Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Prosty deser z galaretką i owocami

Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Świetnie się prezentuje i wspaniale smakuje, a zrobienie go jest banalnie proste.

Składniki:

  • Nektarynka lub brzoskwinia - 1szt
  • Truskawki - 1 szklanka
  • Borówki - 1 szklanka
  • Galaretka - 1szt dowolna (u mnie wiśniowa)
  • Bita śmietana do dekoracji

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale w mniejszej ilości wody (zamiast 500 dałam 400ml). Studzimy, wstawiamy do lodówki na 2-4 godziny, aby mocno stężała. Zimną galaretkę kroimy w kostkę. Ja robię to tak: galaretkę w garnku nacinam na krzyż, a potem łyżką wyciągam gotowe kostki. 

Kostki galaretki mieszamy z borówkami, pokrojonymi truskawkami i nektarynką. Przekładamy do pucharków, przed serwowaniem dekorujemy bitą śmietaną. Deser koniecznie podajemy schłodzony.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty