Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Prosty deser z galaretką i owocami

Prosty deser z galaretką i owocami

Deser idealny na lato - schłodzone owoce, kostki galaretki i bita śmietana. Świetnie się prezentuje i wspaniale smakuje, a zrobienie go jest banalnie proste.

Składniki:

  • Nektarynka lub brzoskwinia - 1szt
  • Truskawki - 1 szklanka
  • Borówki - 1 szklanka
  • Galaretka - 1szt dowolna (u mnie wiśniowa)
  • Bita śmietana do dekoracji

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją, ale w mniejszej ilości wody (zamiast 500 dałam 400ml). Studzimy, wstawiamy do lodówki na 2-4 godziny, aby mocno stężała. Zimną galaretkę kroimy w kostkę. Ja robię to tak: galaretkę w garnku nacinam na krzyż, a potem łyżką wyciągam gotowe kostki. 

Kostki galaretki mieszamy z borówkami, pokrojonymi truskawkami i nektarynką. Przekładamy do pucharków, przed serwowaniem dekorujemy bitą śmietaną. Deser koniecznie podajemy schłodzony.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty