Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml
  • Jajka - 2szt
  • Masło - 100g
  • Sól - szczypta
  • Drożdże suche - 7g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie)
  • Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy

Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru.

Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy.

Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.  

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.


Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi preferencjami. 

Jeśli lubicie jasne, to po wyjęciu warto wysuszyć je na kratce, aby były chrupiące. Mocniej wypieczone są chrupiące od razu.

Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie to świeże owoce, syrop klonowy lub jogurt mieszamy z cukrem waniliowym.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty