Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Gofry belgijskie
Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną.
Składniki:
- Mąka pszenna - 250g
- Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml
- Jajka - 2szt
- Masło - 100g
- Sól - szczypta
- Drożdże suche - 7g
- Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
- Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie)
- Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy
Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru.
Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy.
Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi preferencjami.
Jeśli lubicie jasne, to po wyjęciu warto wysuszyć je na kratce, aby były chrupiące. Mocniej wypieczone są chrupiące od razu.
Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie to świeże owoce, syrop klonowy lub jogurt mieszamy z cukrem waniliowym.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz