Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Gofry z ciasta drożdżowego - chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Genialne na ciepło i na zimno. Smakują świetnie ze świeżymi owocami czy bitą śmietaną.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 250g
  • Mleko w temperaturze pokojowej - 125ml
  • Jajka - 2szt
  • Masło - 100g
  • Sól - szczypta
  • Drożdże suche - 7g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cukier - 70g (oryginalnie dużo więcej, ale ja wolę mniej słodkie)
  • Tłuszcz do nasmarowania gofrownicy

Oryginalne gofry belgijskie są bardzo słodkie. Zmniejszyłam ilość cukru do 70g i gofry nadal były słodkie, ale jak dla mnie idealnie. Jeśli lubicie bardzo słodkie, dodajcie nawet 100g cukru.

Masło rozpuszczamy. Dodajemy mleko i mieszamy.

Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem. Mieszamy całość bardzo dokładnie łyżką.  

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.


Gofrownicę natłuszczamy i nagrzewamy. Wykładamy porcje ciasta (wielkości dużej, pełnej łyżki). Pieczemy do zarumienienia zgodnie z naszymi preferencjami. 

Jeśli lubicie jasne, to po wyjęciu warto wysuszyć je na kratce, aby były chrupiące. Mocniej wypieczone są chrupiące od razu.

Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie to świeże owoce, syrop klonowy lub jogurt mieszamy z cukrem waniliowym.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty