Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu.

Składniki:

  • Batat - 1szt duża
  • Dynia miąższ - 300g
  • Papryka - 1szt
  • Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie)
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 2 łyżki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Żółta pasta curry - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Ser paneer -400g
  • Świeża kolendra do dekoracji

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie. 

Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody. 

Panir kroimy w kostkę i dodajemy do curry na ostatnie 5 minut gotowania. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, ale pasta curry jest tak aromatyczna, że raczej nie będzie to potrzebne. 

Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą.  Curry smakuje doskonale z ryżem, drobną kaszą lub chlebkiem naan.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty