Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Curry z batatem, dynią i serem paneer

Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu.

Składniki:

  • Batat - 1szt duża
  • Dynia miąższ - 300g
  • Papryka - 1szt
  • Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie)
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 2 łyżki
  • Pomidory krojone - 400g
  • Mleko kokosowe - 200ml
  • Żółta pasta curry - 1 łyżka
  • Wiórki kokosowe - 1 łyżka
  • Curry mielone - 1 łyżeczka
  • Ser paneer -400g
  • Świeża kolendra do dekoracji

Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie. 

Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody. 

Panir kroimy w kostkę i dodajemy do curry na ostatnie 5 minut gotowania. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, ale pasta curry jest tak aromatyczna, że raczej nie będzie to potrzebne. 

Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą.  Curry smakuje doskonale z ryżem, drobną kaszą lub chlebkiem naan.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty