Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Curry z batatem, dynią i serem paneer
Rewelacyjne, bardzo bogate w smaku wegetariańskie curry. Słodkie od batata i dyni, pikantne od pasty curry, kremowe od mleczka kokosowego. Pełnia egzotycznych aromatów w bardzo prostym daniu.
Składniki:
- Batat - 1szt duża
- Dynia miąższ - 300g
- Papryka - 1szt
- Ostra papryczka - 1szt (opcjonalnie)
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej - 2 łyżki
- Pomidory krojone - 400g
- Mleko kokosowe - 200ml
- Żółta pasta curry - 1 łyżka
- Wiórki kokosowe - 1 łyżka
- Curry mielone - 1 łyżeczka
- Ser paneer -400g
- Świeża kolendra do dekoracji
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju przez 2 minuty. Batata obieramy i kroimy w większą kostkę, dynię również kroimy w kostkę, a paprykę w paski. Dodajemy i razem smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy pastę curry, mielone curry, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i pomidory krojone. Mieszamy dokładnie.
Gotujemy około 30 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dodając wody.
Panir kroimy w kostkę i dodajemy do curry na ostatnie 5 minut gotowania. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, ale pasta curry jest tak aromatyczna, że raczej nie będzie to potrzebne.
Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą. Curry smakuje doskonale z ryżem, drobną kaszą lub chlebkiem naan.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz