Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Mozzarella w chrupiącej panierce

 

Mozzarella w chrupiącej panierce

Świetna przekąska - ciągnący się ser w chrupiącym panko. Wygląda i smakuje świetnie, na pewno będzie przebojem na każdej imprezie!

Składniki:

  • Mozzarella w bloku - 300g
  • Mąka - 2-3 łyżki
  • Jajko - 2szt
  • Panko lub bułka tarta do obtoczenia
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie przyprawy - pieprz, ostra papryka

Do zrobienia tego dania użyłam mozzarelli w bloku - jest dużo twardsza niż ta sprzedawana w zalewie i lepiej nadaje się do smażenia.
Mozzarellę kroimy w plasterki. Układamy pomiędzy ręcznikami papierowymi i lekko dociskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Mozzarellę można posypać przyprawami - jest wtedy bardziej wyrazista. Użyłam pieprzu i ostrej papryki, ale oczywiście można użyć dowolnych, ulubionych przypraw.
Następnie każdy plaster obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i na końcu w panko lub bułce tartej.
Panierowany ser smażymy na sporym ogniu, do zarumienienia z obu stron. Ważne, aby nie smażyć długo na małym ogniu, bo ser zacznie się rozpuszczać i może się rozpaść.
Panierowaną mozzarellę podajemy z sosami i świeżymi warzywami.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty