Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami
 

Wypełniony kremem kajmakowym i słodkimi bakaliami Wielkanocny mazurek. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a z pewnością zachwyci gości i domowników.

Składniki:

Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 30g
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana 18% (lub gęsty jogurt) - 1 łyżka
Nadzienie budyniowo-kajmakowe:
  • Żółtka - 4szt
  • Naturalny aromat waniliowy - kilka kropel
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mleko - 350ml
  • Kajmak - 300g
Dodatkowo:
  • Migdały całe - 40g
  • Migdały płatki - 40g
  • Bakalie - 120g (u mnie mix: kandyzowany ananas, rodzynki, żurawina, daktyle, morele)

 

Kruchy spód:
Zimne masło trzemy na tarce lub kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto na tartę rozwałkowujemy, można przy tym lekko podsypać mąką. Ciasto układamy na blasze, najłatwiej przenieść je za pomocą wałka. Używałam blachy 30x18cm. Spód blachy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.


Masa:
Żółtka ubijamy z kajmakiem na gładką masę. Dodajemy aromat waniliowy i mąki.
Mleko gotujemy. Gorące mleko dolewamy bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszamy (ja używałam trzepaczki). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Masę kajmakową wylewamy na ciasto.


Migdały siekamy, bakalie kroimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż leciutko się zarumienią.
Mieszamy wszystkie bakalie i wykładamy równomiernie na ciasto. Lekko dociskamy.

Ciasto po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.

 

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty