Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami
 

Wypełniony kremem kajmakowym i słodkimi bakaliami Wielkanocny mazurek. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a z pewnością zachwyci gości i domowników.

Składniki:

Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 30g
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana 18% (lub gęsty jogurt) - 1 łyżka
Nadzienie budyniowo-kajmakowe:
  • Żółtka - 4szt
  • Naturalny aromat waniliowy - kilka kropel
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mleko - 350ml
  • Kajmak - 300g
Dodatkowo:
  • Migdały całe - 40g
  • Migdały płatki - 40g
  • Bakalie - 120g (u mnie mix: kandyzowany ananas, rodzynki, żurawina, daktyle, morele)

 

Kruchy spód:
Zimne masło trzemy na tarce lub kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto na tartę rozwałkowujemy, można przy tym lekko podsypać mąką. Ciasto układamy na blasze, najłatwiej przenieść je za pomocą wałka. Używałam blachy 30x18cm. Spód blachy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.


Masa:
Żółtka ubijamy z kajmakiem na gładką masę. Dodajemy aromat waniliowy i mąki.
Mleko gotujemy. Gorące mleko dolewamy bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszamy (ja używałam trzepaczki). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Masę kajmakową wylewamy na ciasto.


Migdały siekamy, bakalie kroimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż leciutko się zarumienią.
Mieszamy wszystkie bakalie i wykładamy równomiernie na ciasto. Lekko dociskamy.

Ciasto po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.

 

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty