Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami
Wypełniony kremem kajmakowym i słodkimi bakaliami Wielkanocny mazurek. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a z pewnością zachwyci gości i domowników.
Składniki:
- Mąka pszenna - 250g
- Cukier - 30g
- Masło zimne - 120g
- Jajko - 1szt
- Śmietana 18% (lub gęsty jogurt) - 1 łyżka
- Żółtka - 4szt
- Naturalny aromat waniliowy - kilka kropel
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
- Mąka pszenna - 1 łyżka
- Mleko - 350ml
- Kajmak - 300g
- Migdały całe - 40g
- Migdały płatki - 40g
- Bakalie - 120g (u mnie mix: kandyzowany ananas, rodzynki, żurawina, daktyle, morele)
Kruchy spód:
Zimne masło trzemy na tarce lub kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto na tartę rozwałkowujemy, można przy tym lekko podsypać mąką. Ciasto układamy na blasze, najłatwiej przenieść je za pomocą wałka. Używałam blachy 30x18cm. Spód blachy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
Masa:
Żółtka ubijamy z kajmakiem na gładką masę. Dodajemy aromat waniliowy i mąki.
Mleko gotujemy. Gorące mleko dolewamy bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszamy (ja używałam trzepaczki). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.
Masę kajmakową wylewamy na ciasto.
Migdały siekamy, bakalie kroimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż leciutko się zarumienią.
Mieszamy wszystkie bakalie i wykładamy równomiernie na ciasto. Lekko dociskamy.
Ciasto po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz