Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami
 

Wypełniony kremem kajmakowym i słodkimi bakaliami Wielkanocny mazurek. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a z pewnością zachwyci gości i domowników.

Składniki:

Kruchy spód:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 30g
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana 18% (lub gęsty jogurt) - 1 łyżka
Nadzienie budyniowo-kajmakowe:
  • Żółtka - 4szt
  • Naturalny aromat waniliowy - kilka kropel
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mleko - 350ml
  • Kajmak - 300g
Dodatkowo:
  • Migdały całe - 40g
  • Migdały płatki - 40g
  • Bakalie - 120g (u mnie mix: kandyzowany ananas, rodzynki, żurawina, daktyle, morele)

 

Kruchy spód:
Zimne masło trzemy na tarce lub kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto na tartę rozwałkowujemy, można przy tym lekko podsypać mąką. Ciasto układamy na blasze, najłatwiej przenieść je za pomocą wałka. Używałam blachy 30x18cm. Spód blachy nakłuwamy widelcem. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.


Masa:
Żółtka ubijamy z kajmakiem na gładką masę. Dodajemy aromat waniliowy i mąki.
Mleko gotujemy. Gorące mleko dolewamy bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszamy (ja używałam trzepaczki). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Masę kajmakową wylewamy na ciasto.


Migdały siekamy, bakalie kroimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, aż leciutko się zarumienią.
Mieszamy wszystkie bakalie i wykładamy równomiernie na ciasto. Lekko dociskamy.

Ciasto po ostudzeniu wkładamy do lodówki na całą noc.

 

Mazurek budyniowo-kajmakowy z bakaliami

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty