Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z indykiem, grzankami i Parmigiano Reggiano

Sałatka z indykiem, grzankami i Parmigiano Reggiano
 

Konkretna sałatka z dobrze doprawionym indykiem i chrupiącymi grzankami. Wyjątkowy aromat nadaje jej dodatek tartego, długo dojrzewającego sera. Koniecznie przygotujcie taką sałatkę do pracy.

Składniki na 2 porcje:

  • Indyk pierś - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Chleb - 4 kromki
  • Sałatka lodowa - 4-5 liści
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Ogórek - 1/2 szt
  • Ser Parmigiano Reggiano tarty - 2 łyżki

Sos:

  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ostry sos (u mnie z zielonego jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Indyka kroimy w grubszą kostkę. Mieszamy z olejem, papryką słodką, wędzoną, czosnkiem i pieprzem. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Indyka można także zamarynować w ten sposób kilka godzin wcześniej - na pewno zyska na smaku.
Indyka smażymy na niedużym ogniu około 7-8 minut, obracając w tym czasie, aby wysmażył się z każdej strony. Sprawdzamy, czy nie jest surowy i odstawiamy do ostudzenia.

Chleb kroimy na kromki, a kromki w kostkę. Smażymy chleb, aż do zarumieniania na patelni po indyku - w razie potrzeby można dodać trochę oleju. Grzanki powinny być chrupiące, ale nie spalone.

Sałatę rwiemy lub kroimy na kawałki, pomidorki na pół, ogórka na plasterki. Składniki na sos mieszamy i łączymy z warzywami.
Warzywa rozkładamy na 2 porcje. Na każdej układamy kurczaka, grzanki i posypujemy całość serem Parmigiano Reggiano.
Jeśli przygotowujecie sałatkę wcześniej, nie łączcie jej z grzankami. Dodane przed samym podaniem pozostaną chrupkie.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty