Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Sałatka z indykiem, grzankami i Parmigiano Reggiano

Sałatka z indykiem, grzankami i Parmigiano Reggiano
 

Konkretna sałatka z dobrze doprawionym indykiem i chrupiącymi grzankami. Wyjątkowy aromat nadaje jej dodatek tartego, długo dojrzewającego sera. Koniecznie przygotujcie taką sałatkę do pracy.

Składniki na 2 porcje:

  • Indyk pierś - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Chleb - 4 kromki
  • Sałatka lodowa - 4-5 liści
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Ogórek - 1/2 szt
  • Ser Parmigiano Reggiano tarty - 2 łyżki

Sos:

  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ostry sos (u mnie z zielonego jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Indyka kroimy w grubszą kostkę. Mieszamy z olejem, papryką słodką, wędzoną, czosnkiem i pieprzem. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Indyka można także zamarynować w ten sposób kilka godzin wcześniej - na pewno zyska na smaku.
Indyka smażymy na niedużym ogniu około 7-8 minut, obracając w tym czasie, aby wysmażył się z każdej strony. Sprawdzamy, czy nie jest surowy i odstawiamy do ostudzenia.

Chleb kroimy na kromki, a kromki w kostkę. Smażymy chleb, aż do zarumieniania na patelni po indyku - w razie potrzeby można dodać trochę oleju. Grzanki powinny być chrupiące, ale nie spalone.

Sałatę rwiemy lub kroimy na kawałki, pomidorki na pół, ogórka na plasterki. Składniki na sos mieszamy i łączymy z warzywami.
Warzywa rozkładamy na 2 porcje. Na każdej układamy kurczaka, grzanki i posypujemy całość serem Parmigiano Reggiano.
Jeśli przygotowujecie sałatkę wcześniej, nie łączcie jej z grzankami. Dodane przed samym podaniem pozostaną chrupkie.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty