Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Sałatka z indykiem, grzankami i Parmigiano Reggiano
Konkretna sałatka z dobrze doprawionym indykiem i chrupiącymi grzankami. Wyjątkowy aromat nadaje jej dodatek tartego, długo dojrzewającego sera. Koniecznie przygotujcie taką sałatkę do pracy.
Składniki na 2 porcje:
- Indyk pierś - 300g
- Olej - 1 łyżka
- Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
- Papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
- Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
- Pieprz
- Chleb - 4 kromki
- Sałatka lodowa - 4-5 liści
- Pomidory koktajlowe - 12szt
- Ogórek - 1/2 szt
- Ser Parmigiano Reggiano tarty - 2 łyżki
Sos:
- Majonez - 1 łyżka
- Jogurt naturalny - 2 łyżki
- Sok z limonki - 1 łyżeczka
- Syrop klonowy - 1 łyżeczka
- Ostry sos (u mnie z zielonego jalapeno) - 1 łyżeczka
- Pieprz do smaku
Indyka kroimy w grubszą kostkę. Mieszamy z olejem, papryką słodką, wędzoną, czosnkiem i pieprzem. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Indyka można także zamarynować w ten sposób kilka godzin wcześniej - na pewno zyska na smaku.
Indyka smażymy na niedużym ogniu około 7-8 minut, obracając w tym czasie, aby wysmażył się z każdej strony. Sprawdzamy, czy nie jest surowy i odstawiamy do ostudzenia.
Chleb kroimy na kromki, a kromki w kostkę. Smażymy chleb, aż do zarumieniania na patelni po indyku - w razie potrzeby można dodać trochę oleju. Grzanki powinny być chrupiące, ale nie spalone.
Sałatę rwiemy lub kroimy na kawałki, pomidorki na pół, ogórka na plasterki. Składniki na sos mieszamy i łączymy z warzywami.
Warzywa rozkładamy na 2 porcje. Na każdej układamy kurczaka, grzanki i posypujemy całość serem Parmigiano Reggiano.
Jeśli przygotowujecie sałatkę wcześniej, nie łączcie jej z grzankami. Dodane przed samym podaniem pozostaną chrupkie.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz