Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z indykiem, grzankami i Parmigiano Reggiano

Sałatka z indykiem, grzankami i Parmigiano Reggiano
 

Konkretna sałatka z dobrze doprawionym indykiem i chrupiącymi grzankami. Wyjątkowy aromat nadaje jej dodatek tartego, długo dojrzewającego sera. Koniecznie przygotujcie taką sałatkę do pracy.

Składniki na 2 porcje:

  • Indyk pierś - 300g
  • Olej - 1 łyżka
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
  • Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz
  • Chleb - 4 kromki
  • Sałatka lodowa - 4-5 liści
  • Pomidory koktajlowe - 12szt
  • Ogórek - 1/2 szt
  • Ser Parmigiano Reggiano tarty - 2 łyżki

Sos:

  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 2 łyżki
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 1 łyżeczka
  • Ostry sos (u mnie z zielonego jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Pieprz do smaku

Indyka kroimy w grubszą kostkę. Mieszamy z olejem, papryką słodką, wędzoną, czosnkiem i pieprzem. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Indyka można także zamarynować w ten sposób kilka godzin wcześniej - na pewno zyska na smaku.
Indyka smażymy na niedużym ogniu około 7-8 minut, obracając w tym czasie, aby wysmażył się z każdej strony. Sprawdzamy, czy nie jest surowy i odstawiamy do ostudzenia.

Chleb kroimy na kromki, a kromki w kostkę. Smażymy chleb, aż do zarumieniania na patelni po indyku - w razie potrzeby można dodać trochę oleju. Grzanki powinny być chrupiące, ale nie spalone.

Sałatę rwiemy lub kroimy na kawałki, pomidorki na pół, ogórka na plasterki. Składniki na sos mieszamy i łączymy z warzywami.
Warzywa rozkładamy na 2 porcje. Na każdej układamy kurczaka, grzanki i posypujemy całość serem Parmigiano Reggiano.
Jeśli przygotowujecie sałatkę wcześniej, nie łączcie jej z grzankami. Dodane przed samym podaniem pozostaną chrupkie.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty