Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka makaronowa z burratą

Sałatka makaronowa z burratą

Idealna na pudełkowy lunch do pracy - sałatka makaronowa z kremową burratą, warzywami i aromatycznym pesto. Użyłam do niej makaronu bazyliowego, który świetnie pasuje do dań z włoskim charakterem.

Składniki:

  • Makaron - 100g (u mnie makaron bazyliowy od Nudli Śląskich)
  • Burrata - 1szt (125g)
  • Roszponka - 2 garście
  • Sałata lodowa - 2 liście
  • Pomidor - 1szt duża
  • Ogórek - 1szt
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Jalapeno marynowane - 3-4 plasterki
  • Pesto pomidorowe - 1 duża łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
  • Kilka gałązek rozmarynu do dekoracji
  • Ocet balsamiczny - odrobina do dekoracji

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu schładzamy.

Pomidory, suszone pomidory, ogórki, oliwki i jalapeno kroimy. Warzyw łączymy z makaronem, pesto i ziołami. Mieszamy dokładanie. Dzielimy na 2 porcje. Na każdej porcji układamy połówkę odcedzonej burraty. Ser jest miękki w środku, więc ładnie rozleje się na całość. Przed podaniem polewamy odrobiną octu balsamicznego i dekorujemy świeżym rozmarynem.

Sałatka makaronowa z burratą

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty