Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka makaronowa z burratą

Sałatka makaronowa z burratą

Idealna na pudełkowy lunch do pracy - sałatka makaronowa z kremową burratą, warzywami i aromatycznym pesto. Użyłam do niej makaronu bazyliowego, który świetnie pasuje do dań z włoskim charakterem.

Składniki:

  • Makaron - 100g (u mnie makaron bazyliowy od Nudli Śląskich)
  • Burrata - 1szt (125g)
  • Roszponka - 2 garście
  • Sałata lodowa - 2 liście
  • Pomidor - 1szt duża
  • Ogórek - 1szt
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Jalapeno marynowane - 3-4 plasterki
  • Pesto pomidorowe - 1 duża łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
  • Kilka gałązek rozmarynu do dekoracji
  • Ocet balsamiczny - odrobina do dekoracji

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu schładzamy.

Pomidory, suszone pomidory, ogórki, oliwki i jalapeno kroimy. Warzyw łączymy z makaronem, pesto i ziołami. Mieszamy dokładanie. Dzielimy na 2 porcje. Na każdej porcji układamy połówkę odcedzonej burraty. Ser jest miękki w środku, więc ładnie rozleje się na całość. Przed podaniem polewamy odrobiną octu balsamicznego i dekorujemy świeżym rozmarynem.

Sałatka makaronowa z burratą

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty