Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Sałatka makaronowa z burratą

Sałatka makaronowa z burratą

Idealna na pudełkowy lunch do pracy - sałatka makaronowa z kremową burratą, warzywami i aromatycznym pesto. Użyłam do niej makaronu bazyliowego, który świetnie pasuje do dań z włoskim charakterem.

Składniki:

  • Makaron - 100g (u mnie makaron bazyliowy od Nudli Śląskich)
  • Burrata - 1szt (125g)
  • Roszponka - 2 garście
  • Sałata lodowa - 2 liście
  • Pomidor - 1szt duża
  • Ogórek - 1szt
  • Suszone pomidory z oleju - 1 łyżka
  • Oliwki - 3 łyżki
  • Jalapeno marynowane - 3-4 plasterki
  • Pesto pomidorowe - 1 duża łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone - 1 łyżeczka
  • Kilka gałązek rozmarynu do dekoracji
  • Ocet balsamiczny - odrobina do dekoracji

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu schładzamy.

Pomidory, suszone pomidory, ogórki, oliwki i jalapeno kroimy. Warzyw łączymy z makaronem, pesto i ziołami. Mieszamy dokładanie. Dzielimy na 2 porcje. Na każdej porcji układamy połówkę odcedzonej burraty. Ser jest miękki w środku, więc ładnie rozleje się na całość. Przed podaniem polewamy odrobiną octu balsamicznego i dekorujemy świeżym rozmarynem.

Sałatka makaronowa z burratą

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty