Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Ciasto bez pieczenia z malinami i białą czekoladą
Deser bez pieczenia - ciasto z herbatników z kajmakiem, malinami i białą czekoladą. Proste i pyszne!
Składniki:
- Herbatniki - 2 opakowania (będzie potrzebne ok 60szt)
- Kajmak - 3 łyżki
- Maliny (mogą być mrożone) - 300g
- Cukier - 1 łyżka
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- Mascarpone - 250g
- Śmietanka kremówka - 200g
- Cukier puder - 1 łyżka
- Czekolada biała - 1 tabliczka 100g
Blachę wielkości około 26x30cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Dno wykładamy herbatnikami. Smarujemy kajmakiem (można go lekko podgrzać, aby był bardziej lejący). Na kajmaku układamy drugą warstwę herbatników.
Maliny z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/5 szklanki wody. Mieszamy i gotujemy, aż maliny zgęstnieją. Wylewamy równomiernie na herbatniki.
Mascarpone mieszamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Ubijamy mikserem na małych obrotach, potem zwiększamy do najwyższych. Po kilku minutach masa zrobi się gęsta. Białą czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kremu. Mieszamy i wykładamy na ostudzone maliny.
Na górze układamy ostatnią warstwę herbatników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz