Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Ciasto bez pieczenia z malinami i białą czekoladą

Ciasto bez pieczenia z malinami i białą czekoladą

 Deser bez pieczenia - ciasto z herbatników z kajmakiem, malinami i białą czekoladą. Proste i pyszne!

Składniki:

  • Herbatniki - 2 opakowania (będzie potrzebne ok 60szt)
  • Kajmak - 3 łyżki
Masa malinowa:
  • Maliny (mogą być mrożone) - 300g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Krem z białą czekoladą:
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka kremówka - 200g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Czekolada biała - 1 tabliczka 100g

Blachę wielkości około 26x30cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Dno wykładamy herbatnikami. Smarujemy kajmakiem (można go lekko podgrzać, aby był bardziej lejący). Na kajmaku układamy drugą warstwę herbatników.

Maliny z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/5 szklanki wody. Mieszamy i gotujemy, aż maliny zgęstnieją. Wylewamy równomiernie na herbatniki.

Mascarpone mieszamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Ubijamy mikserem na małych obrotach, potem zwiększamy do najwyższych. Po kilku minutach masa zrobi się gęsta. Białą czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kremu. Mieszamy i wykładamy na ostudzone maliny.
Na górze układamy ostatnią warstwę herbatników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty