Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Ciasto bez pieczenia z malinami i białą czekoladą

Ciasto bez pieczenia z malinami i białą czekoladą

 Deser bez pieczenia - ciasto z herbatników z kajmakiem, malinami i białą czekoladą. Proste i pyszne!

Składniki:

  • Herbatniki - 2 opakowania (będzie potrzebne ok 60szt)
  • Kajmak - 3 łyżki
Masa malinowa:
  • Maliny (mogą być mrożone) - 300g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Krem z białą czekoladą:
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka kremówka - 200g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Czekolada biała - 1 tabliczka 100g

Blachę wielkości około 26x30cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Dno wykładamy herbatnikami. Smarujemy kajmakiem (można go lekko podgrzać, aby był bardziej lejący). Na kajmaku układamy drugą warstwę herbatników.

Maliny z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/5 szklanki wody. Mieszamy i gotujemy, aż maliny zgęstnieją. Wylewamy równomiernie na herbatniki.

Mascarpone mieszamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Ubijamy mikserem na małych obrotach, potem zwiększamy do najwyższych. Po kilku minutach masa zrobi się gęsta. Białą czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kremu. Mieszamy i wykładamy na ostudzone maliny.
Na górze układamy ostatnią warstwę herbatników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty