Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Ciasto bez pieczenia z malinami i białą czekoladą

Ciasto bez pieczenia z malinami i białą czekoladą

 Deser bez pieczenia - ciasto z herbatników z kajmakiem, malinami i białą czekoladą. Proste i pyszne!

Składniki:

  • Herbatniki - 2 opakowania (będzie potrzebne ok 60szt)
  • Kajmak - 3 łyżki
Masa malinowa:
  • Maliny (mogą być mrożone) - 300g
  • Cukier - 1 łyżka
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Krem z białą czekoladą:
  • Mascarpone - 250g
  • Śmietanka kremówka - 200g
  • Cukier puder - 1 łyżka
  • Czekolada biała - 1 tabliczka 100g

Blachę wielkości około 26x30cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Dno wykładamy herbatnikami. Smarujemy kajmakiem (można go lekko podgrzać, aby był bardziej lejący). Na kajmaku układamy drugą warstwę herbatników.

Maliny z cukrem gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok. Dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/5 szklanki wody. Mieszamy i gotujemy, aż maliny zgęstnieją. Wylewamy równomiernie na herbatniki.

Mascarpone mieszamy ze śmietanką i cukrem pudrem. Ubijamy mikserem na małych obrotach, potem zwiększamy do najwyższych. Po kilku minutach masa zrobi się gęsta. Białą czekoladę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kremu. Mieszamy i wykładamy na ostudzone maliny.
Na górze układamy ostatnią warstwę herbatników. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty