Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Muffinki keksowe, mini keksiki

Muffinki keksowe, mini keksiki
 

Mini keksy w postaci muffinek. Słodkie i bardzo mocno bakaliowe. Taka wersja keksu przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym.

Składniki na 9 muffinek:

  • Mąka pszenna - 170g
  • Cukier - 70g
  • Masło ciepłe - 100g
  • Jajka - 3szt
  • Śmietana 12 lub 18% - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Ananas kandyzowany - 50g
  • Żurawina - 50g
  • Rodzynki - 50g
  • Skórka pomarańczowa - 30g

Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja, cały czas miksując. Teraz dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem. Na końcu dosypujemy bakalie, całość mieszamy dokładnie łyżką.
Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Wkładamy ciasto do wysokości ok 2/3 formy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub lukrem, ale nie jest to konieczne bo keksiki są bardzo słodkie.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty