Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Muffinki keksowe, mini keksiki

Muffinki keksowe, mini keksiki
 

Mini keksy w postaci muffinek. Słodkie i bardzo mocno bakaliowe. Taka wersja keksu przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym.

Składniki na 9 muffinek:

  • Mąka pszenna - 170g
  • Cukier - 70g
  • Masło ciepłe - 100g
  • Jajka - 3szt
  • Śmietana 12 lub 18% - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Ananas kandyzowany - 50g
  • Żurawina - 50g
  • Rodzynki - 50g
  • Skórka pomarańczowa - 30g

Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja, cały czas miksując. Teraz dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem. Na końcu dosypujemy bakalie, całość mieszamy dokładnie łyżką.
Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Wkładamy ciasto do wysokości ok 2/3 formy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub lukrem, ale nie jest to konieczne bo keksiki są bardzo słodkie.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty