Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Muffinki keksowe, mini keksiki

Muffinki keksowe, mini keksiki
 

Mini keksy w postaci muffinek. Słodkie i bardzo mocno bakaliowe. Taka wersja keksu przypadnie do gustu szczególnie najmłodszym.

Składniki na 9 muffinek:

  • Mąka pszenna - 170g
  • Cukier - 70g
  • Masło ciepłe - 100g
  • Jajka - 3szt
  • Śmietana 12 lub 18% - 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Ananas kandyzowany - 50g
  • Żurawina - 50g
  • Rodzynki - 50g
  • Skórka pomarańczowa - 30g

Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jaja, cały czas miksując. Teraz dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem. Na końcu dosypujemy bakalie, całość mieszamy dokładnie łyżką.
Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. Wkładamy ciasto do wysokości ok 2/3 formy.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub lukrem, ale nie jest to konieczne bo keksiki są bardzo słodkie.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty