Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Kebab w lawaszu / kebab w bałkańskim stylu

Kebab w bałkańskim stylu - z mięsa mielonego, z orientalnym sosem i granatem, zawinięty w cieniutki placek. To świetne połączenie smaków i aromatów, a kwaskowy, soczysty granat pasuje tu idealnie. Takie danie możecie przygotować na grillu - na pewno zachwyci wszystkich! Składniki na 4 porcje: Mięso mielone (najlepiej jagnięcina, ale może być wieprzowina) - 400g Sumak mielony - 10g Sól, pieprz Sos: Przecier pomidorowy - 200g Sumak mielony - 1 łyżeczka Kolendra ziarno mielone - 1 łyżeczka Dodatkowo: Lawasz - 4szt (około 200g) Sałata - kilka liści Cebula czerwona - 1szt Granat ziarna z 1/2 szt Kolendra świeża - kilka gałązek (ewentualnie można zastąpić pietruszką) Zaczynamy od sosu. Przecier mieszamy z sumakiem i suszoną kolendrą. Odstawiamy. Sałatę kroimy lub rwiemy, cebulę kroimy w piórka. Mięso mielone mieszamy z sumakiem, solą i pieprzem. Dzielimy na 4 części i z każdej formujemy podłużny kotlet. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni lub grillu, na małym ogniu, aż do zarumienienia z

Słodko-ostry pak choi

Słodko-ostry pak choi

Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako ciepła przekąska lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • Kapusta pak choi - 2szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Chilli suszone płatki - 1/2 łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka

Na oleju smażymy drobno pokrojony czosnek i płatki chilli przez około minutę. Dodajemy sos sojowy i miód, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone wzdłuż kapusty pak choi. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby kapusty zmiękły i ze wszystkich stron nasączyły się sosem.
Gorące kapusty przekładamy na talerz i zalewamy sosem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty