Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Słodko-ostry pak choi

Słodko-ostry pak choi

Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako ciepła przekąska lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • Kapusta pak choi - 2szt
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Chilli suszone płatki - 1/2 łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka

Na oleju smażymy drobno pokrojony czosnek i płatki chilli przez około minutę. Dodajemy sos sojowy i miód, dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone wzdłuż kapusty pak choi. Smażymy kilka minut, często mieszając, aby kapusty zmiękły i ze wszystkich stron nasączyły się sosem.
Gorące kapusty przekładamy na talerz i zalewamy sosem.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty