Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Pasta twarogowo-tuńczykowa

Pasta twarogowo-tuńczykowa

Pasta kanapkowa z twarogu, tuńczyka i jaj. Konkretna i z dużą ilością białka. Smaku nadaje kiszony ogórek i musztarda francuska.

Składniki:

  • Twaróg (u mnie półtłusty) - 150g
  • Jajka - 2szt
  • Tuńczyk w sosie własnym (może być rozdrobniony) - 120g
  • Ogórek kiszony - 3szt
  • Cebula (najlepiej czerwona) - 1szt
  • Musztarda francuska - 2 łyżeczki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w kostkę, lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jeśli chcecie łagodniejszą pastę, możecie sparzyć cebulę wrzątkiem.
Twaróg gnieciemy widelcem. Dodajemy jajka, odsączonego tuńczyka, pokrojone ogórki i cebulę, musztardę, koncentrat, słodką paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta jest najlepsza po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty