Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Pasta twarogowo-tuńczykowa

Pasta twarogowo-tuńczykowa

Pasta kanapkowa z twarogu, tuńczyka i jaj. Konkretna i z dużą ilością białka. Smaku nadaje kiszony ogórek i musztarda francuska.

Składniki:

  • Twaróg (u mnie półtłusty) - 150g
  • Jajka - 2szt
  • Tuńczyk w sosie własnym (może być rozdrobniony) - 120g
  • Ogórek kiszony - 3szt
  • Cebula (najlepiej czerwona) - 1szt
  • Musztarda francuska - 2 łyżeczki
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki
  • Sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w kostkę, lub trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jeśli chcecie łagodniejszą pastę, możecie sparzyć cebulę wrzątkiem.
Twaróg gnieciemy widelcem. Dodajemy jajka, odsączonego tuńczyka, pokrojone ogórki i cebulę, musztardę, koncentrat, słodką paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Pasta jest najlepsza po schłodzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty