Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Fishburger z pstrągiem tęczowym i karmelizowaną cebulą
Domowy fast food w zdecydowanie zdrowszej wersji. Bułka z filetem z pstrąga, karmelizowaną cebulką i ostro-słodkim sosem.
Składniki na 4 porcje:
Bułki - 4szt (można oczywiście użyć kupnych, ale polecam domowe z tego przepisu)
Pstrąg tęczowy filet - 2 szt duże
Przyprawy:
odrobina: sól, pieprz, po 1/4 łyżeczki: papryka słodka i ostra, suszony czosnek, gorczyca ziarna
Masło klarowane - 1 łyżeczka
Sałata - 4 liście
Ogórek konserwowy - 2-3 szt
Karmelizowana cebula:
Cebula - 2szt małe
Olej - 1 łyżeczka
Miód - 1 łyżka
Wino białe, półwytrawne - 3 łyżki
Pieprz i sól do smaku
Sos:
Majonez - 1 łyżka
Jogurt naturalny - 1 łyżka
Musztarda - 1 łyżeczka
Sos ostry (np. sambal) - 1 łyżeczka
Sok z cytryny - 1 łyżeczka
Syrop klonowy lub cukier - 1 łyżeczka
Filety z pstrąga skrobiemy z łusek, pozbywamy się ewentualnych ości. Osuszamy i kroimy na 4 kawałki. Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi rybę. Pozostawiamy na co najmniej godzinę.
Składniki na sos mieszamy. Ogórki kroimy w plasterki.
Karmelizowana cebula.
Cebulę kroimy w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy wino i miód i gotujemy na małym ogniu, do zredukowania.
Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Smażymy pstrąga, najpierw na stronie ze skórą, kilka minut aż lekko się zarumieni. Obracamy i smażymy jeszcze 3-4 minuty.
Bułkę przecinamy. Można wrzucić ją na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Wnętrze smarujemy sosem, układamy sałatę, ogórki, karmelizowaną cebulę i rybę.
Podajemy od razu
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz