Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Fishburger z pstrągiem tęczowym i karmelizowaną cebulą

Fishburger z pstrągiem tęczowym i karmelizowaną cebulą

Domowy fast food w zdecydowanie zdrowszej wersji. Bułka z filetem z pstrąga, karmelizowaną cebulką i ostro-słodkim sosem.

Składniki na 4 porcje:

    Bułki - 4szt (można oczywiście użyć kupnych, ale polecam domowe z tego przepisu)
    Pstrąg tęczowy filet - 2 szt duże
    Przyprawy:
    odrobina: sól, pieprz, po 1/4 łyżeczki: papryka słodka i ostra, suszony czosnek, gorczyca ziarna
    Masło klarowane - 1 łyżeczka
    Sałata - 4 liście
    Ogórek konserwowy - 2-3 szt

Karmelizowana cebula:

    Cebula - 2szt małe
    Olej - 1 łyżeczka
    Miód - 1 łyżka
    Wino białe, półwytrawne - 3 łyżki
    Pieprz i sól do smaku

Sos:

    Majonez - 1 łyżka
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Musztarda - 1 łyżeczka
    Sos ostry (np. sambal) - 1 łyżeczka
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Syrop klonowy lub cukier - 1 łyżeczka


Filety z pstrąga skrobiemy z łusek, pozbywamy się ewentualnych ości. Osuszamy i kroimy na 4 kawałki. Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi rybę. Pozostawiamy na co najmniej godzinę.

Składniki na sos mieszamy. Ogórki kroimy w plasterki.

Karmelizowana cebula.
Cebulę kroimy w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy wino i miód i gotujemy na małym ogniu, do zredukowania.

Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Smażymy pstrąga, najpierw na stronie ze skórą, kilka minut aż lekko się zarumieni. Obracamy i smażymy jeszcze 3-4 minuty.

Bułkę przecinamy. Można wrzucić ją na kilka minut do nagrzanego piekarnika.  Wnętrze smarujemy sosem, układamy sałatę, ogórki, karmelizowaną cebulę i rybę.
Podajemy od razu

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty