Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Fishburger z pstrągiem tęczowym i karmelizowaną cebulą

Fishburger z pstrągiem tęczowym i karmelizowaną cebulą

Domowy fast food w zdecydowanie zdrowszej wersji. Bułka z filetem z pstrąga, karmelizowaną cebulką i ostro-słodkim sosem.

Składniki na 4 porcje:

    Bułki - 4szt (można oczywiście użyć kupnych, ale polecam domowe z tego przepisu)
    Pstrąg tęczowy filet - 2 szt duże
    Przyprawy:
    odrobina: sól, pieprz, po 1/4 łyżeczki: papryka słodka i ostra, suszony czosnek, gorczyca ziarna
    Masło klarowane - 1 łyżeczka
    Sałata - 4 liście
    Ogórek konserwowy - 2-3 szt

Karmelizowana cebula:

    Cebula - 2szt małe
    Olej - 1 łyżeczka
    Miód - 1 łyżka
    Wino białe, półwytrawne - 3 łyżki
    Pieprz i sól do smaku

Sos:

    Majonez - 1 łyżka
    Jogurt naturalny - 1 łyżka
    Musztarda - 1 łyżeczka
    Sos ostry (np. sambal) - 1 łyżeczka
    Sok z cytryny - 1 łyżeczka
    Syrop klonowy lub cukier - 1 łyżeczka


Filety z pstrąga skrobiemy z łusek, pozbywamy się ewentualnych ości. Osuszamy i kroimy na 4 kawałki. Przyprawy mieszamy i nacieramy nimi rybę. Pozostawiamy na co najmniej godzinę.

Składniki na sos mieszamy. Ogórki kroimy w plasterki.

Karmelizowana cebula.
Cebulę kroimy w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy wino i miód i gotujemy na małym ogniu, do zredukowania.

Na patelni podgrzewamy masło klarowane. Smażymy pstrąga, najpierw na stronie ze skórą, kilka minut aż lekko się zarumieni. Obracamy i smażymy jeszcze 3-4 minuty.

Bułkę przecinamy. Można wrzucić ją na kilka minut do nagrzanego piekarnika.  Wnętrze smarujemy sosem, układamy sałatę, ogórki, karmelizowaną cebulę i rybę.
Podajemy od razu

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty