Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Bułki do kebaba

 

Bułki do kebaba

Genialne bułki do domowego fast foodu. Po przecięciu i nadzianiu nie łamią się, co często zdarza się sklepowym gotowcom. Wyglądają i smakują świetnie!

Składniki na 4 porcje:

  • Mąka - 400g
  • Woda - 150ml
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Sól - 10g
  • Oliwa - 10ml
  • Drożdże świeże - 20g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Żółtko - 1szt do posmarowania
  • Ziarna do posypania - u mnie sezam biały i czarny

Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami - mąką, jogurtem, solą, oliwą. Ciasto zagniatamy długo - co najmniej kilka minut. Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła - na około 28cm średnicy. Dokładnie smarujemy żółtkiem i posypujemy ziarnami. Ja użyłam sezamu w dwóch kolorach, ale świetnie sprawdzi się także czarnuszka albo siemię lniane. 

Bułki do kebaba

 

Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.

Po ostudzeniu bułę kroimy na ćwiartki.  Gotowe bułki przecinamy i nadziewamy mięsem i warzywami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty