Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Bułki do kebaba
Genialne bułki do domowego fast foodu. Po przecięciu i nadzianiu nie łamią się, co często zdarza się sklepowym gotowcom. Wyglądają i smakują świetnie!
Składniki na 4 porcje:
- Mąka - 400g
- Woda - 150ml
- Jogurt naturalny - 100g
- Sól - 10g
- Oliwa - 10ml
- Drożdże świeże - 20g
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Żółtko - 1szt do posmarowania
- Ziarna do posypania - u mnie sezam biały i czarny
Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami - mąką, jogurtem, solą, oliwą. Ciasto zagniatamy długo - co najmniej kilka minut. Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła - na około 28cm średnicy. Dokładnie smarujemy żółtkiem i posypujemy ziarnami. Ja użyłam sezamu w dwóch kolorach, ale świetnie sprawdzi się także czarnuszka albo siemię lniane.
Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.
Po ostudzeniu bułę kroimy na ćwiartki. Gotowe bułki przecinamy i nadziewamy mięsem i warzywami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz