Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Bułki do kebaba

 

Bułki do kebaba

Genialne bułki do domowego fast foodu. Po przecięciu i nadzianiu nie łamią się, co często zdarza się sklepowym gotowcom. Wyglądają i smakują świetnie!

Składniki na 4 porcje:

  • Mąka - 400g
  • Woda - 150ml
  • Jogurt naturalny - 100g
  • Sól - 10g
  • Oliwa - 10ml
  • Drożdże świeże - 20g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Żółtko - 1szt do posmarowania
  • Ziarna do posypania - u mnie sezam biały i czarny

Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na około 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Zaczyn łączymy z pozostałymi składnikami - mąką, jogurtem, solą, oliwą. Ciasto zagniatamy długo - co najmniej kilka minut. Formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła - na około 28cm średnicy. Dokładnie smarujemy żółtkiem i posypujemy ziarnami. Ja użyłam sezamu w dwóch kolorach, ale świetnie sprawdzi się także czarnuszka albo siemię lniane. 

Bułki do kebaba

 

Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut.

Po ostudzeniu bułę kroimy na ćwiartki.  Gotowe bułki przecinamy i nadziewamy mięsem i warzywami.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty