Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Makaron piwny z białą kiełbasą, cukinią i pieczarkami

Makaron z białą kiełbasą, cukinią i pieczarkami
 

Cóż pasuje do piwa lepiej niż biała kiełbasa? A więc do piwnego makaronu także będzie pasowała idealnie. Sprawdźcie szybkie, proste i tanie danie obiadowe. Jest konkretne i sycące, a zrobicie je w pół godziny. 

Składniki:

  • Makaron piwowara od Nudli Śląskich - 200g
  • Biała kiełbasa parzona - 300g
  • Cukinia - 1 mała lub 1/2 większej
  • Pieczarki - 5szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz i sól - do smaku
  • Tymianek suszony - 1 łyżeczka

Kiełbasę obieramy i kroimy w pasterki. Smażymy na oleju, aż zarumieni się z obu stron. Cebulę kroimy w piórka, papryczkę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy. Dodajemy do kiełbasy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w ósemki, dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem i pod przykryciem dusimy 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie gotujemy wodę i przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją. Makaron dodajemy na patelnię, dodajemy tymianek i smażymy chwilę mieszając, aby całość ładnie się połączyła.
Podajemy od razu.
 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty