Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Makaron piwny z białą kiełbasą, cukinią i pieczarkami

Makaron z białą kiełbasą, cukinią i pieczarkami
 

Cóż pasuje do piwa lepiej niż biała kiełbasa? A więc do piwnego makaronu także będzie pasowała idealnie. Sprawdźcie szybkie, proste i tanie danie obiadowe. Jest konkretne i sycące, a zrobicie je w pół godziny. 

Składniki:

  • Makaron piwowara od Nudli Śląskich - 200g
  • Biała kiełbasa parzona - 300g
  • Cukinia - 1 mała lub 1/2 większej
  • Pieczarki - 5szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ostra papryczka - 1szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Pieprz i sól - do smaku
  • Tymianek suszony - 1 łyżeczka

Kiełbasę obieramy i kroimy w pasterki. Smażymy na oleju, aż zarumieni się z obu stron. Cebulę kroimy w piórka, papryczkę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy. Dodajemy do kiełbasy i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
Cukinię kroimy w kostkę, pieczarki w ósemki, dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem i pod przykryciem dusimy 10 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie gotujemy wodę i przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją. Makaron dodajemy na patelnię, dodajemy tymianek i smażymy chwilę mieszając, aby całość ładnie się połączyła.
Podajemy od razu.
 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty