Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Chinkali

Chinkali

Gruzińskie pierogi nadziewane mięsem i rosołem. Pyszne i wyjątkowo efektowne. Nauczyłam się je robić na warsztatach kulinarnych z gruzińskim kucharzem, więc przekazuję wiedzę dalej!

Składniki na bardzo dużą porcję:

 Ciasto:

  • Mąka pszenna typ 480 - 600g
  • Woda zimna - ok 250ml
  • Sól - 1 łyżeczka
Farsz:
  • Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) - 500g
  • Cebula - 2szt nieduże
  • Kumin mielony - 1 łyżeczka
  • Kolendra świeża - pęczek
  • Sól - szczypta
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieprz i chilli - według uznania
  • Bulion - ok 300ml

Ciasto:
Mieszamy mąkę i sól. Dolewamy porcjami zimną wodę. Zagniatamy ciasto i  długo wyrabiamy. Uwaga, ciasto jest bardzo gęste i twarde. Musi takie być, aby utrzymać ciężar farszu. Do wyrabiania ciasta potrzeba sporo siły. Kiedy ciasto będzie już jednorodne zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.

Farsz:
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Do rosołu dodajemy mięso, cebulę czosnek, kumin, kolendrę, kumin, sól, pieprz, chilli. Mieszamy dość długo, najlepiej rozcierać mięso o ścianki naczynia, aby jak najbardziej się rozpadło. Zostawiamy na 10 min 

Chinkali
 

Ciasto po odpoczęciu jest już łatwiejsze w obróbce. Wałkujemy je na około 2cm. Wycinamy kółka za pomocą małej miseczki lub filiżanki.
Kółka ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko, mniej więcej na wielkość dłoni. Środek powinien być nieco grubszy, a boki cieniutkie.
Takie placki układamy na małej miseczce, tworząc nieckę, do której nalewamy 1-2 łyżki rosołu z mięsem.

Chinkali



Pierogi zawijamy w kształcie sakiewki. Robimy zakładkę na brzegu ciasta i doklejamy do niej kolejne małe zakładki. Mniej więcej w połowie można jeszcze dolać trochę farszu. Na końcu mocno ściskamy, naciągamy czubek i ukręcamy go.
Zapraszam do filmu, aby obejrzeć, jak robi to mój małżonek ;)
 


Gotowe pierożki układamy na desce posypanej mąką. 

Chinkali



Pierożki wrzucamy do wrzątku porcjami, gotujemy około 10-12 minut. Przekładamy na chwilę do zimnej wody i od razu wyciągamy.
Przed podaniem chinkali można posypać pieprzem.

Jak jemy chinkali? Łapiemy za ogonek, obracamy, nadgryzamy i wypijamy rosół. Teraz zjadamy pierożka. Ogonka nie jemy, bo może być jeszcze surowy



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty