Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Chinkali

Chinkali

Gruzińskie pierogi nadziewane mięsem i rosołem. Pyszne i wyjątkowo efektowne. Nauczyłam się je robić na warsztatach kulinarnych z gruzińskim kucharzem, więc przekazuję wiedzę dalej!

Składniki na bardzo dużą porcję:

 Ciasto:

  • Mąka pszenna typ 480 - 600g
  • Woda zimna - ok 250ml
  • Sól - 1 łyżeczka
Farsz:
  • Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) - 500g
  • Cebula - 2szt nieduże
  • Kumin mielony - 1 łyżeczka
  • Kolendra świeża - pęczek
  • Sól - szczypta
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pieprz i chilli - według uznania
  • Bulion - ok 300ml

Ciasto:
Mieszamy mąkę i sól. Dolewamy porcjami zimną wodę. Zagniatamy ciasto i  długo wyrabiamy. Uwaga, ciasto jest bardzo gęste i twarde. Musi takie być, aby utrzymać ciężar farszu. Do wyrabiania ciasta potrzeba sporo siły. Kiedy ciasto będzie już jednorodne zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.

Farsz:
Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Do rosołu dodajemy mięso, cebulę czosnek, kumin, kolendrę, kumin, sól, pieprz, chilli. Mieszamy dość długo, najlepiej rozcierać mięso o ścianki naczynia, aby jak najbardziej się rozpadło. Zostawiamy na 10 min 

Chinkali
 

Ciasto po odpoczęciu jest już łatwiejsze w obróbce. Wałkujemy je na około 2cm. Wycinamy kółka za pomocą małej miseczki lub filiżanki.
Kółka ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko, mniej więcej na wielkość dłoni. Środek powinien być nieco grubszy, a boki cieniutkie.
Takie placki układamy na małej miseczce, tworząc nieckę, do której nalewamy 1-2 łyżki rosołu z mięsem.

Chinkali



Pierogi zawijamy w kształcie sakiewki. Robimy zakładkę na brzegu ciasta i doklejamy do niej kolejne małe zakładki. Mniej więcej w połowie można jeszcze dolać trochę farszu. Na końcu mocno ściskamy, naciągamy czubek i ukręcamy go.
Zapraszam do filmu, aby obejrzeć, jak robi to mój małżonek ;)
 


Gotowe pierożki układamy na desce posypanej mąką. 

Chinkali



Pierożki wrzucamy do wrzątku porcjami, gotujemy około 10-12 minut. Przekładamy na chwilę do zimnej wody i od razu wyciągamy.
Przed podaniem chinkali można posypać pieprzem.

Jak jemy chinkali? Łapiemy za ogonek, obracamy, nadgryzamy i wypijamy rosół. Teraz zjadamy pierożka. Ogonka nie jemy, bo może być jeszcze surowy



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty