Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka. Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.
Gruzińskie pierogi nadziewane mięsem i rosołem. Pyszne i wyjątkowo
efektowne. Nauczyłam się je robić na warsztatach kulinarnych z
gruzińskim kucharzem, więc przekazuję wiedzę dalej!
Składniki na bardzo dużą porcję:
Ciasto:
Mąka pszenna typ 480 - 600g
Woda zimna - ok 250ml
Sól - 1 łyżeczka
Farsz:
Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) - 500g
Cebula - 2szt nieduże
Kumin mielony - 1 łyżeczka
Kolendra świeża - pęczek
Sól - szczypta
Czosnek - 2 ząbki
Pieprz i chilli - według uznania
Bulion - ok 300ml
Ciasto: Mieszamy mąkę i sól. Dolewamy porcjami zimną wodę. Zagniatamy ciasto i długo wyrabiamy. Uwaga, ciasto jest bardzo gęste i twarde. Musi takie być, aby utrzymać ciężar farszu. Do wyrabiania ciasta potrzeba sporo siły. Kiedy ciasto będzie już jednorodne zawijamy w folię i odstawiamy na 30 minut.
Farsz: Cebule i czosnek kroimy w drobną kostkę, kolendrę siekamy. Do rosołu dodajemy mięso, cebulę czosnek, kumin, kolendrę, kumin, sól, pieprz, chilli. Mieszamy dość długo, najlepiej rozcierać mięso o ścianki naczynia, aby jak najbardziej się rozpadło. Zostawiamy na 10 min
Ciasto po odpoczęciu jest już łatwiejsze w obróbce. Wałkujemy je na około 2cm. Wycinamy kółka za pomocą małej miseczki lub filiżanki. Kółka ciasta rozwałkowujemy bardzo cienko, mniej więcej na wielkość dłoni. Środek powinien być nieco grubszy, a boki cieniutkie. Takie placki układamy na małej miseczce, tworząc nieckę, do której nalewamy 1-2 łyżki rosołu z mięsem.
Pierogi zawijamy w kształcie sakiewki. Robimy zakładkę na brzegu ciasta i doklejamy do niej kolejne małe zakładki. Mniej więcej w połowie można jeszcze dolać trochę farszu. Na końcu mocno ściskamy, naciągamy czubek i ukręcamy go. Zapraszam do filmu, aby obejrzeć, jak robi to mój małżonek ;)
Gotowe pierożki układamy na desce posypanej mąką.
Pierożki wrzucamy do wrzątku porcjami, gotujemy około 10-12 minut. Przekładamy na chwilę do zimnej wody i od razu wyciągamy. Przed podaniem chinkali można posypać pieprzem.
Jak jemy chinkali? Łapiemy za ogonek, obracamy, nadgryzamy i wypijamy rosół. Teraz zjadamy pierożka. Ogonka nie jemy, bo może być jeszcze surowy
Komentarze
Prześlij komentarz