Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z burratą, gruszką i karmelizowaną cebulą

Sałatka z burratą, gruszką i karmelizowaną cebulą

Sałatka z kremową burratą, soczystą gruszą i słodką cebulką. To świetne połączenie smaków sprawdzi się na imprezę lub przekąskę do pracy.

Składniki na 2 porcje:

Karmelizowana cebula:
  • Cebula - 2szt małe
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżka
  • Wino białe, półwytrawne - 3 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
Sałatka:
  • Burrata - 1 kulka - około 100g
  • Sałata - 3 garście (u mnie roszponka i rukola)
  • Ogórek zielony - 1/2 szklarniowego
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Pomidory suszone w oleju - 1 łyżka
  • Gruszka - 1szt
  • Oliwki - 10szt
Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Karmelizowana cebula.
Cebulę kroimy w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy wino i miód i gotujemy na małym ogniu, do zredukowania.

Składniki na sos mieszamy.
Pomidory, suszone pomidory, ogórki i gruszkę kroimy. Łączymy z sałatami, oliwkami i sosem. Całość mieszamy.
Na górze układamy karmelizowaną cebulę i kulkę burraty.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty