Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Galaretka z owocami - prosty i efektowny deser

Galaretka przezroczysta to fajny patent na prosty i kolorowy deser. Im bardziej kolorowe owoce umieścicie w galaretce tym lepszy efekt uzyskacie.  Składniki: Galaretka przezroczysta (dowolny smak) - 1szt Kolorowe owoce, u mnie: Granat - pestki z 1/2 owocu Ciemne winogrona - 1 garść Kaki - 1szt Gruszka - 1/2 szt Bita śmietana do dekoracji Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do ostudzenia. W tym czasie kroimy owoce w mniejsze kawałki i mieszamy. Ważne aby owoce miały różne kolory - dobrze sprawdzą się także maliny, truskawki, brzoskwinie, borówki amerykańskie. Jako iż galaretka jest słodka, dobrze aby część owoców była kwaśna.  Rozkładamy owoce do 6 przezroczystych szklanek. Zalewamy przestudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Przed podaniem dekorujemy galaretki bitą śmietaną.

Sałatka z burratą, gruszką i karmelizowaną cebulą

Sałatka z burratą, gruszką i karmelizowaną cebulą

Sałatka z kremową burratą, soczystą gruszą i słodką cebulką. To świetne połączenie smaków sprawdzi się na imprezę lub przekąskę do pracy.

Składniki na 2 porcje:

Karmelizowana cebula:
  • Cebula - 2szt małe
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżka
  • Wino białe, półwytrawne - 3 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
Sałatka:
  • Burrata - 1 kulka - około 100g
  • Sałata - 3 garście (u mnie roszponka i rukola)
  • Ogórek zielony - 1/2 szklarniowego
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Pomidory suszone w oleju - 1 łyżka
  • Gruszka - 1szt
  • Oliwki - 10szt
Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Karmelizowana cebula.
Cebulę kroimy w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy wino i miód i gotujemy na małym ogniu, do zredukowania.

Składniki na sos mieszamy.
Pomidory, suszone pomidory, ogórki i gruszkę kroimy. Łączymy z sałatami, oliwkami i sosem. Całość mieszamy.
Na górze układamy karmelizowaną cebulę i kulkę burraty.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty