Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Sałatka z burratą, gruszką i karmelizowaną cebulą

Sałatka z burratą, gruszką i karmelizowaną cebulą

Sałatka z kremową burratą, soczystą gruszą i słodką cebulką. To świetne połączenie smaków sprawdzi się na imprezę lub przekąskę do pracy.

Składniki na 2 porcje:

Karmelizowana cebula:
  • Cebula - 2szt małe
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżka
  • Wino białe, półwytrawne - 3 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
Sałatka:
  • Burrata - 1 kulka - około 100g
  • Sałata - 3 garście (u mnie roszponka i rukola)
  • Ogórek zielony - 1/2 szklarniowego
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Pomidory suszone w oleju - 1 łyżka
  • Gruszka - 1szt
  • Oliwki - 10szt
Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Karmelizowana cebula.
Cebulę kroimy w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy wino i miód i gotujemy na małym ogniu, do zredukowania.

Składniki na sos mieszamy.
Pomidory, suszone pomidory, ogórki i gruszkę kroimy. Łączymy z sałatami, oliwkami i sosem. Całość mieszamy.
Na górze układamy karmelizowaną cebulę i kulkę burraty.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty