Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z burratą, gruszką i karmelizowaną cebulą

Sałatka z burratą, gruszką i karmelizowaną cebulą

Sałatka z kremową burratą, soczystą gruszą i słodką cebulką. To świetne połączenie smaków sprawdzi się na imprezę lub przekąskę do pracy.

Składniki na 2 porcje:

Karmelizowana cebula:
  • Cebula - 2szt małe
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Miód - 1 łyżka
  • Wino białe, półwytrawne - 3 łyżki
  • Pieprz i sól do smaku
Sałatka:
  • Burrata - 1 kulka - około 100g
  • Sałata - 3 garście (u mnie roszponka i rukola)
  • Ogórek zielony - 1/2 szklarniowego
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Pomidory suszone w oleju - 1 łyżka
  • Gruszka - 1szt
  • Oliwki - 10szt
Sos:
  • Oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka
  • Pieprz

Karmelizowana cebula.
Cebulę kroimy w piórka. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy wino i miód i gotujemy na małym ogniu, do zredukowania.

Składniki na sos mieszamy.
Pomidory, suszone pomidory, ogórki i gruszkę kroimy. Łączymy z sałatami, oliwkami i sosem. Całość mieszamy.
Na górze układamy karmelizowaną cebulę i kulkę burraty.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty