Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Wege ramen z grzybami shimeji
Sycąca zupa, pełna smaku umami. Intensywny warzywny bulion, 3 rodzaje grzybów, tofu i marynowane jajko. Na pierwszy plan smakowy zdecydowanie wybijają się grzyby shimeji, jeśli jeszcze ich nie jedliście - koniecznie spróbujcie!
Składniki:
- Marchew - 2szt
- Seler z nacią - 1/4 szt
- Pietruszka - 1szt
- Kapusta biała - 2 liście
- Por - 1szt
- Grzyby suszone - 1 garść
- Grzyby shitake - 8szt
- Liści limonki kafir - 5szt
- Ziele angielskie - 4szt
- Korzeń lubczyku suszony mielony - 1/2 łyżeczki
- Ostra papryczka (może być suszona) - 1 (mniej jeśli wolicie łagodniejszą zupę)
- Cebula suszona - 1 łyżeczka
- Wodorosty wakame - 1 łyżka
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Sos rybny - 2 łyżki
- Olej sezamowy - 1 łyżka
- Tofu naturalne - 180g
- Sos rybny - 1 łyżka
- Przyprawa 5 smaków - 1 łyżeczka
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- Grzyby shimeji - 150g
- Olej sezamowy - 1 łyżeczka
- Sos sojowy - 1 łyżeczka
- Pieprz
- Jajka marynowane - 4szt (z tego przepisu)
- Pak choi - 1szt
- Makaron Mie - 200g (może być też ryżowy, sojowy)
- Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
- Szczypiorek i sezam do dekoracji
Wszystkie składniki na bulion - warzywa, glony i przyprawy umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Nie bójcie się używania wodorostów - nie zmienią aromatu zupy, a jedynie podbiją smak umami. Mój bulion gotowałam w szybkowarze (co gorąco polecam!) przez 40 minut od złapania ciśnienia. Jeśli używacie zwykłego garnka, bulion powinien się gotować około 1,5 godziny na małym ogniu.
Po ugotowaniu bulion odcedzamy. Możemy wybrać to, co chcemy zostawić do zupy. Ja zostawiłam grzyby suszone, grzyby shinake i marchew.
Pozostały, czysty bulion doprawiamy tare: sosem rybnym, sojowym i olejem sezamowym.
Tofu najlepiej przygotować na kilka godzin przed gotowanie, można nawet dzień wcześniej. Kroimy tofu w kostkę, mieszamy z sosem rybnym i przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do zamarynowania. Przed samym przygotowaniem mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną, Smażymy na oleju na rumiany kolor.
Z grzybów shimeji odcinamy twardą podstawę. Grzybki polewamy sosem sojowym, posypujemy pieprzem i smażymy na oleju, na niedużym ogniu około 10 minut.
Kapustę pak choi myjemy, kroimy na ćwiartki i wkładamy do wrzątku na 2 minuty, potem przelewamy zimną wodą.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na talerzach układamy makaron, jajka, pak choi, tofu, grzyby, kukurydzę, marchewkę. Zalewamy gorącym bulionem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i ziarnami sezamu.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz